Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior.
Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten av en segdragen förkylning. Inför sitt första OS är dock Poromaa optimistisk.
– Jag tänker på medaljer. Jag hoppas och tror att jag har det som krävs att ta mig hela vägen, säger 20-åringen till Längd.se.

Vi träffar William Poromaa på längdlandslagets mediadag i Stockholm förra veckan. När vi pratade med honom i slutet på augusti, i samband med rullskidtävlingarna i Trollhättan, så kunde han rapportera om en mycket bra träningssommar med många fina kvitton.

Efter Trollhättan blev det dock ett hack i uppladdningen. En förkylning som inte ville ge sig gjorde att William missade landslagets tre veckor långa höghöjdsläger i Pyrenéerna.

– Det var en vanlig förkylning, men den var seg så det tog tid att bli av med den. Jag var dock aldrig riktigt sjuk, så det var skönt på så vis. Det är bara att hoppas att det inte tog för mycket. Jag är tillbaka bra i träning nu så jag tror det ska vara lugnt, berättar Poromaa och fortsätter;

– Det var skönt att vara kvar hemma när jag var lite osäker. Hade jag åkt ner kunde det blivit ännu sämre. Jag var valde att vara smart och stanna hemma.

Hur lång tid var du borta från träning?
– Det var lite till och från. Jag vilade inte konstant men totala tiden när det var fram och tillbaka var runt 25 dagar, berättar Poromaa.

Hur var ditt tålamod under den perioden?
– Det var svårt. När det är så oklart vad man har och det tar lång tid. Man tänker: ”är det bra” – ”är det dåligt”. Det var lite drygt men kan det vara ibland.

Men du hade en bra träningsperiod fram dit?
– Ja, herregud. Det har gått hur bra som helst. Det är nästa så man gått och väntat på att något ska hända. Det brukar ju alltid kunna bli någonting. Jag hoppas inte det här ska påverka något för vintern.

Hur skulle du utvärdera sommarträningen efter att du flyttade till Åsarna och där har tränat mycket med Jens (Burman)?
– Jättebra! Nu blev det ju som det blev i höst men sommaren var hur bra som helst. Jag har tagit jättestora kliv och är bättre än vad jag någonsin varit. Så det är klart att det varit lyckat och jag har mycket trivts bra.

Vad tänker du på när du tänker på OS?
– Jag tänker på medaljer. Jag kommer ju från ett VM där det gick väldigt bra. Det är klart att jag är ödmjuk inför att det sista steget är… att det kanske är ett av de största stegen jag måste ta. Jag hoppas och tror att jag har det som krävs att ta mig hela vägen.

Det du kände på VM gav självförtroende?
– Absolut! Kan jag tappa skidan och det blir sådär ändå (9:a på skiathlon-loppet) och att vara tre sekunder från medalj på stafetten. Vad är nästa steg? Jo, det är medalj, så det är dumt att tänka något annat.

OS inleds med skiathlon. Inspirerande?
– Ja, verkligen. Jag hoppas att jag kan komma dit och visa att det kan gå riktigt bra.

Att ser ut att bli riktigt kärv snö på OS. Vad tänker du kring det?
– Jag tror det är rätt bra. Det kan passa mitt sätt att handskas med valla. Jag är duktig att åka med lite fästvalla. När det är så där torr och kall snö brukar skidorna kunna spela ganska stor roll beroende på hur man väljer att använda vallan. Ur det perspektivet tror jag det ska kunna gynna mig ganska bra.

Senaste nyheterna

Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...
Leo Johansson på väg mot 13:e plats i jaktstarten. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Fyrdubbelt ryskt – Leo Johansson 13:e

Det blev stor rysk dominans på herrarnas jaktstartslopp i Ruka när såväl Iivo Niskanen som alla norska åkare valde att ej starta loppet på grund av kylan. Till slut vann Alexander Bolshunov tätt före...