www.langd.se

Ida Ingemarsdotter, Anna Haag och Charlotte Kalla på dagens presskonferens med landslaget. FOTO: Webbsänding Mittmedia.
Ida Ingemarsdotter, Anna Haag och Charlotte Kalla på dagens presskonferens med landslaget. FOTO: Webbsänding Mittmedia.

Presskonferens med laddat landslag

Längdlandslaget visade upp ett samlat och laddat gäng på dagens presskonferens i Stockholm.
OS i Sotji är förstås det överskuggande målet för vintern.
– Jag är realist men vi ska med och slåss om medaljerna på samtliga distanser. Tror på mellan tre och sju medaljer, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Grip berättar också att det lutar åt att många av de bästa åkarna troligtvis står över Tour de Ski i vinter.
– OS startar så tidigt som 7 februari och det är så pass kort tid efter touren att vi får ha ett annat upplägg än andra år, säger Grip.

Upplägget inför OS blir höghöjdsvistelse i Seiser Alm från 20 januari till tävlingarna i Toblach 1-2 februari. Sedan kommer man hålla sig i Davos som ligger på samma höjd som Sotji till tätt inpå tävlingarna.
– Det kommer att bli individuellt när man åker till Sotji beroende på vilka distanser man åker. Men åkarna kommer vara kort tid i Sotji innan sitt första lopp, berättar förbundskapten Grip.

Vallachefen Urban Nilsson och hans elva man starta vallateam har förberett sig väl inför OS-vintern. Man är så förberedda man kan vara inför de något speciella förhållanden som råder i den ryska OS-orten.

– Vi har ett bra samarbete med meteorolog. Det vi kan räkna med är att det blir snabba skiftningar i vädret där borta, säger Urban.

Från damlaget var Ida Ingemarsdotter, Anna Haag och Charlotte Kalla på plats. Sjukdom stoppade Emma Wikén från att närvara.

– Vi ska bjuda upp till kamp mot Norge i stafetten. Men det är fler lag att slåss mot, inte minst ryskorna, säger Anna Haag.

– Det bar fungerat riktigt bra med träningen sedan jag startade upp i början på maj. Nu börjar jag bli riktigt sugen på att tävla, berättar Charlotte Kalla.

På herrsidan var Marcus Hellner, Emil Jönsson och Calle Halfvarsson. Här var VM-kungen Johan Olsson hemma i Östersund med infektion.

emil_calle_hellner_grip.jpg
Emil Jönsson, Calle Halfvarsson, Marcus Hellner och Rikard Grip snackar OS. FOTO: Webbsändning Mittmedia.

Faktum är att de tre alla är mycket intressanta namn för OS-sprinten. Det är en lång tuff sprintbana där alla tre är medaljkandidater.

– Den banan passar mig bra. Jag har också fokuserat lite mer på sprintträning inför den här säsongen, berättar Marcus och fortsätter;

– Träningen har fungerat bra i sommar. Det är bra sparring i laget med många som ger järnet.

Calle Halfvarsson kunde berätta om att han gärna håller på med lika olika bollsporter, som tennis och fotboll, vid sidan om träningen. På läger blir det bordtennis och biljard där han gärna slår de andra i landslaget.

Angående Tour de Ski säger Calle så här:
– Ja, jag tror ja kommer köra.

I OS ser Calle fram emot alla distanser förutom femmilen. Inte minst stafetten då.
– Visst vill jag ha revansch mot Northug där. Men det är ju inte säkert jag får åka sista, säger Calle och kikar på Hellner i stolen bredvid.

För Emil Jönsson har hösten inte varit som önskat efter en riktigt bra träningssommar.
– Jag har haft den bästa träningssommaren nånsin, och den sämsta hösten. Den har varit en inflammation bak i näsgången som krånglat, berättar Jönsson.

Nu är han dock på gång igen. Jönsson kommer just från en veckas träning på Mallorca, delvis tillsammans med klubbkompisarna i IFK Mora SK.

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...