Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Oskar Lund segrade i Rallarloppet 2013. FOTO: Eskil Laago.

Oskar Lund segrade i Rallarloppet 2013. FOTO: Eskil Laago.

Rallarloppet blev en stor folkfest

Med totalt 850 skidåkare som gick i mål i Rallarloppet så blev årets lopp en stor skid- och folkfest både i och utanför skidspåren.
Loppet som kunde köras enligt grundplan med enkelsträckning, vilket numer är väldigt ovanligt och gör Rallarloppet unikt vid sidan av Vasaloppet, speciellt i södra Sverige, där de flesta lopp i vinter har fått köras på kortare varvslingor.

Rallarloppet flaggades iväg i bästa Vasaloppsträngsel vid Bottnaryds IP, därifrån en kortare 8 km-slinga innan åkarna åter nådde Bottnaryd för vidare färd ut mot gamla banvallen.
Där väntade fina förhållanden och mycket stakåkning och hela 18 km banvall, bland annat genom vackra naturreservatat Dumme Mosse. Finalen in mot målet vid Hallbystugan bjöd på lite mer kuperad åkning. Mycket publik hittade ut längs spåret då stor del av banan går parallellt med riksväg 40 och således är lättillgänglig.

För elitåkarna så blev det ett val mellan blanka skidor och stakåkning eller gardera med lite fästvalla. Nu visade sig det senare alternativet vara ett vinnande koncept. I herrarnas huvudklass så blev det till publikens förtjusning en hemmaåkare som segrade.
Oskar Lund IF Hallby SOK lyckades gå ifrån på de sista kuperade 4 kilometerna och vinna med dryga minuten före Samuel Larsson Falköpings AIK. Samuel som till skillnad från Lund valde staka på blanka skidor och bjöd upp till en tuff kamp . På tredje plats kom Anders Rundqvist, Annelunds IF.

I damernas huvudklass så var det ingen som kunde hota Madeleine Bergkvist IK Stern som segrade med klar marginal för Sandra Adriansson Borgstena IK, medan det var småländsk på tredje plats genom Anna Green Eksjö SOK.

På halva distansen över 22 km, KortRallarn så blev det även där hemmaseger i juniorklassen genom Johannes Gunnarzon IF Hallby SOK, medan Stina Nero, Mullsjö SOK var snabbast damjuniorklassen. Det kördes även ett UngdomsRallarlopp i klasserna upp till 16 år, som även de genomfördes i masstart.

I ett vintrigt landskap, mycket publik och stora startfält så gjorde Rallarloppet 2013 med arrangörerna Bottnaryds IF och IF Hallby SOK verkligen skäl för ambitionen södra Sveriges största skidfest.

Resultat.


Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör