Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
EMIL JOHANSSON - här under Tour de China i mellandagarna - rasar över behandlingen han fått i samband med JVM-uttagningarna. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

EMIL JOHANSSON - här under Tour de China i mellandagarna - rasar över behandlingen han fått i samband med JVM-uttagningarna. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

Rasar mot JVM-uttagningen

- Vad mer ska jag göra för att få en plats? Landslagstränaren har krossat mina drömmer, säger Emil Johansson från IK Jarl i Rättvik, sedan hans första och andra plats i de båda uttagningssprinterna till JVM i Otepää inte räckte till för en plats i laget…
- Det värsta är att landslagstränaren Anders Byström har översett mig hela säsongen, säger Emil till langd.se.

Årets stora mål för dalaåkaren var JVM nästa vecka i Otepää i Estland. Emil Johansson är en sprinter och satsade hårt på uttagningarna.
- Jag var etta och tvåa av svenskarna i Bruksvallarna och Åsarna. Vad mer kan jag göra?
När truppen till JVM togs ut, förstod Emil inget alls. Han säger sig kunna ta en petning, men inte när landslagstränaren ignorerar honom.
- Jag vill inte säga något dumt om dom som är med i truppen, men jag är förbannad over att Byström aldrig snackade med mig. Han kunde ju ha sagt till mig i Åsarna att en första och en andra plats inte räcker.
Förgrymmad skickade Emil ett mail till Anders Byström, där han bland annat påpekar att han trots ett helt års sjukdom har satsat vidare mot JVM och att han har varit bland de två bästa sprinters i laget hela tiden som junior.
- Känslan i kroppen denna säsong har varit bättre än på flera år och jag lyckades riktigt bra på de såkallade uttagningstävlingarna, skriver han i mailen.
Och efter andraplatsen i Åsarna hörde han inget från landslagstränaren, som enligt Emil vände ryggen till och gick när han kom i mål.
- I min och alla mina vänners värld var jag högaktuell för JVM. Då anser jag att det är en landslagsledares skyldighet att prata med vederbörande, även om man inte ingår i Team 2015, skriver rättviksåkaren.
Emil undrar vad han skulle behövt göra för att komma med, eller om orsaken är att han inte tillhör landslagsgruppen eller något skidgymnas.
- Jag är väldigt besviken! Mest för att jag inte får chansen att visa vad jag går för i Estland. Men också på det sätt du har bemött mig på. Du ska veta att jag är ledsen, du har korssat en dröm för mig, skriver Emil Johansson till Anders Byström. Han har också skrivit brev till förbundets längdchef Per-Åke Yttergård, men inte fått svar.

 

ANDERS BYSTRÖM beklagar att han inte haft tillräckligt kontakt med Emil Johansson. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
ANDERS BYSTRÖM beklagar att han inte haft tillräckligt kontakt med Emil Johansson. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Landslagstränaren ber om ursäkt
Någon telefon från Anders Byström har Emil Johansson inte fått ännu, men väl ett svar på det e-mail han skickade.
Där ber Byström om ursäkt.
- Jag hoppas att du ringer mig så att vi får prata, skriver bland annat landslagsledaren, som lägger till:
- Jag tycker att det är väldigt tråkigt och ledsamt att du ska se det som att jag har krossat din dröm. Jag håller med dig om att jag borde pratat med dig mer under säsongen, og det ber jag om ursäkt för att jag inte gjort.
Byström påstår att Emil Johansson har varit aktuell till JVM, men att man till slut valde att skicka en åkare som kan åka både sprint och distans.
- Vi skickar en sprinter i form av Simon Persson, men han är också aktuell att köra en klassisk sträcka på stafetten. Kalle Westberg är uttagen för att han kan köra distansloppen men också sprint, skriver Byström blant annat om åkaren som varit 3:a och 11:a i de två sprintuttagningarna.
Landslagstränaren tycker att Johansson ska ha en “knyta näven I fickan-attityd” och visa bland annat på JSM att han är Sveriges bästa juniorsprinter.
- Vad hjälper det, det var ju på JVM jag ville visa vad jag går för. Att jag finns med i hans tankar för nästa års Team 2015 spelar liksom ingen roll nu. Det var min sista chans att få åka ett JVM, säger en djupt besviken Emil Johansson.

 

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...