Med en av de modernaste konstsnöanläggningarna i Sverige har man i västgötska Tranemo snart haft 50 skiddagar den här säsongen. FOTO: Christian Olsson.

Med en av de modernaste konstsnöanläggningarna i Sverige har man i västgötska Tranemo snart haft 50 skiddagar den här säsongen. FOTO: Christian Olsson.

Redan 48 dygn med skidåkning i Tranemo

Det är helt klart varierande förhållanden för längdåkning i vårt avlånga land. Men i västgötska Tranemo har man snart kunnat åka skidor 50 dagar i sträck
– I Tranemo är vi nu inne på 48:e dygnet i oavbruten följd med skidspår. Vi har haft skidåkning på mellan 1,2 - 1,7 kilometer hela tiden med ett par dagars undantag då vi gjorde mer snö på några korta sträckor i befintligt spår, berättar Christian Olsson från Tranemo IF Skidklubb.

– Att vi kunnat hålla öppet i över en och en halv månad har gjort att vår ungdomsverksamhet kunnat planera för 2-3 organiserade träningar i veckan på snö i halva november och hela december hittills, fortsätter Christian Olsson och tillägger;

– Förhoppningsvis kommer alla våra egna aktiva samt kringliggande föreningars aktiva ha god nytta av detta på tävlingarna i vinter som här i södra Sverige drar igång på allvar från årsskiftet.

Anläggningen i Tranemo ägs och drivs helt på ideell basis utan någon arvoderad personal.

– Vi har som mål att spårkortsintäkterna till största delen ska finansiera både drift och investeringar, säger Olsson.

När det kommer till större investeringar har man fått mycket stort stöd från det lokala näringslivet samt Tranemo kommun.

– De har varit med och hjälpt oss med några rejäla investeringar på senare år som gjort att vi idag har en av Sveriges absolut modernaste konstsnöanläggningar, berättar Christian.

Man har redan under försäsongen satt nya försäljningsrekord avseende spårkortsförsäljning vilket förstås bådar gott för framtida utveckling av anläggningen.

tranemospar_161228_2.jpg
Så här fina förhållanden är det i Tranemo idag 28 december 2016. FOTO: Christian Olsson.

– Nu hoppas vi att kylan återvänder efter nyår så vi kan fortsätta producera snö inför våra två stora arrangemang under säsongen, avslutar Christian.

Den 14-15 januari arrangerar Tranemo IF Skidklubb Götalandsmästerskapen individuellt och stafett. Man räknar då med runt  600-800 starter under helgen.

Den 22 februari satsar man på att återupprepa förra årets succé, Tranemo Midnight Skimarathon. Det blir med 300-500 startande beroende på snötillgång.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.