Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Britta Johansson Norgren tar emot Tjejvasans segerkrans av kransmasen Daniel Duhlbo. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Britta Johansson Norgren tar emot Tjejvasans segerkrans av kransmasen Daniel Duhlbo. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Regn stoppade inte Britta Johansson Norgren i Tjejvasan

Britta Johansson Norgren tog sin andra raka seger i Tjejvasan, och den fjärde totalt. Det var hårdkörning från start och till slut kunde bara Lina Korsgren följa i Britta tempo. Med fem kilometer kvar kom det avgörande rycket och Johansson Norgren nådde målet i Mora i ensamt majestät.
– Jag kände att jag hade jättebra skidor, att formen fanns där direkt från start, berättade Johansson Norgren.

Det var rejält blöta och isiga förhållanden i spåret mellan Oxberg och Mora idag. En utmaning för både elit och motionärer.

I elitfältet blev det hög fart direkt från start och redan efter några kilometer i Oxbergskontrollen var det en tätklunga på sju åkare med förutom Johansson Norgren, Sollefteå skidor/Lager 157 Ski Team och Korsgren, Åre längdskidklubb/Team Ramudden även Ida Dahl, IFK Mora SK/Team Ramudden, Jenny Larsson, Östersunds SK/Team Ramudden, Katerina Smutná, Tjeckien/Ed System Bauer Team, Laila Kveli, Norge/Team Engcon och Maria Nordström, Borås SK.

Kveli släppte ganska snabbt och även Nordström fick tidigt problem att följa.

– Jag blev lite förvånad att vi blev så få så snabbt, sa Johansson Norgren.

Gick du hårt direkt i backen mot Oxberg?
– Jag tyckte inte det. Jag försökte hålla bra fart så jag inte skulle hamna i något strul. Men när många släppte så kände jag att då sitter formen där och jag har bra skidor. Jag tror Lina och jag hade bäst skidor och jag hade nog ännu bättre än henne på slutet, berättade Britta.

Övriga fem åkare höll ihop fram till kontrollen Hökberg där Britta ökade tempot och spräckte tätklungan. Bara Lina kunde följa i rygg. Där bakom bildade Smutná och Dahl en tvåmannaklunga.

Britta gjorde några hårda fartökningar och grillade Lina och när hon satte in en rejäl stöt med fem kilometer kvar så kom hon loss. Luckan växte snabbt och saken var klar.

I mål var Johansson Norgren 38 sekunder före Korsgren i mål.

Kransmasen Daniel Duhlbo och Britta Johansson Norgren efter Britta fjärde triumf i Tjejvasan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Kransmasen Daniel Duhlbo och Britta Johansson Norgren efter Britta fjärde triumf i Tjejvasan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Jag kände att jag hade jättebra skidor, att formen finns där och att tekniken satt, berättade Britta.

– Jag körde ganska hårt när Lina gick åt sidan med sex kilometer kvar. Men då tyckte jag hon låg med ganska lätt där bakom. Då tänkte jag först att det kanske inte går att få lucka men jag kände att jag måste prova vid fem kvar som planen var. Då blev det någon liten meter och då var det bara att köra hårt.

– Den luckan släpper inte Lina frivilligt så då visste jag att hon var trött.

– Jag försökte verkligen hålla ryggen men… huvudet ville men inte kroppen. Det var bara att bita ihop och jag tycker ändå jag höll ihop det bra hela vägen in, berättade Korsgren.

Där bakom gjorde Smutná och Dahl upp om tredjeplatsen och Dahl var den starkaste över upploppet och fick kliva upp på Tjejvasepallen. Duon var snudd på två minuter bakom segraren.

– Jag upplevde att Smutná gick åt sidan ganska mycket på slutet. Jag tänkte att det var ett svaghetstecken, att hon inte riktigt orkade. Men jag tänkte att jag skulle ligga i rygg in mot upploppet och sista kurvan, berättade Dahl.

Ida Dahl tas emot av Lina Korsgren när hon spurtar in före Katerina Smutná. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Ida Dahl tas emot av Lina Korsgren när hon spurtar in före Katerina Smutná. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Att loppet var snabbt från start var något som Ida Dahl gillade. Ida som haft en stark säsong i Ski Classics och leder ungdomstävlingen.

– Det gick fort från start och det ville jag också. Så jag var nöjd med den utgången. I Hökberg orkade jag inte riktigt hänga på Britta och Lina längre.

Knappt två minuter bakom Dahl och Smutná åkte Jenny Larsson i mål som femma med klar marginal till efteranmälda sexan Thea Krokan Murud, Team Ragde Eiendom. Övriga topp tio blev Frida Hallqvist, Åsarna IK, Jenny Solin, Sollefteå skidor, Sandra Olsson, Malungs IF och Laila Kveli, Norge, Team Engcon.

Resultat finns här.

Team Ramudden gjorde en bra laginsats med Ida Dahl trea, Lina Korsgren tvåa och Jenny Larsson femma. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Team Ramudden gjorde en bra laginsats med Ida Dahl trea, Lina Korsgren tvåa och Jenny Larsson femma. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...