Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Det blev en härlig fight in på mållinjen mellan Borås SK:s Gustav Nordström och hemmaåkaren Marcus Hellner, Gellivare Skidallians i Dundret Runt. Hellner vann till slut med fyra tiondelar. FOTO: Michael Renström Imega Promotion.

Det blev en härlig fight in på mållinjen mellan Borås SK:s Gustav Nordström och hemmaåkaren Marcus Hellner, Gellivare Skidallians i Dundret Runt. Hellner vann till slut med fyra tiondelar. FOTO: Michael Renström Imega Promotion.

Rekord och dramatik i Dundret Runt

Fem mils åkning, men bara fyra tiondels sekunds skillnad i mål!
NSD Classic, tävlingsloppet i Dundret Runt, slutade i en dramatisk spurtstrid mellan Marcus Hellner och landslagskompisen Gustav Nordström.
Och det var Hellner som sköt fram benet längst och säkrade sin andra femmilstriumf inom loppet av en vecka.

– Tungt men kul, varmföret gjorde det riktigt slitigt idag. Samtidigt är det väldigt roligt att tävla så här på våren med mycket folk, Dundret Runt är en riktig folkfest, säger Marcus.

Det tunga föret gjorde att det blev mycket klungkörning, ingen ville göra några större ryck annat än i samband med bergspris och spurtpris. Det var först på de sista fem kilometerna som Hellner och Nordström gick lös från klungan och sedan spurtade om segerchecken på 10 000 kronor.

marcus_seger_dr16.jpg
Marcus Hellner kunde kvittera ut en segercheck på 10 000 kronor efter segern i Dundret Runt. FOTO: Michael Renström Imega Promotion.

I damklassen blev det som väntat en tuff fight mellan landslagstjejen Jennie Öberg och juniorstjärnan Emma Ribom.  Duon satte rejäl fart redan från start och hängde snabbt av sig övriga damer. Jennie knep bergspriset efter 24 kilometer, en tåspets för Emma. När det sedan drog ihop sig till spurtpris fem kilometer före mål var det omvända roller och det var bäddat för ännu en tuff spurtuppgörelse.

Men loppet fick en dramatisk upplösning då Jennie krokade ihop lätt med en annan åkare.

emma_finish_dr16.jpg
Kalix-junioren Emma Ribom vann damklassen klart sedan Piteå Elits Jennie Öberg tappat skidan under loppet. FOTO: Michael Renström Imega Promotion.

– Plötsligt hade jag bara en skida kvar, bindningen hade öppnats och jag tvingades vända tillbaka och plocka upp andra skidan. Då var loppet kört, kändes förstås lite snöpligt, säger Jennie, som ändå inte såg alltför besviken efter loppet:

– Men det var ju ändå jätteroligt att köra det här loppet. Det var imponerande med alla motionärer ute i spåren och att så många stakar.

Emma, som körde femmilen i NSD Classic för tredje gången, fick en rejäl lucka och kunde sedan säkert defilera hem segern i loppet. Juniorlandslagstjejen gjorde en imponerande insats då hon stakade hela loppet på blanka skidor.

– Vilken härlig avslutning på säsongen, det här var verkligen jättekul. Jag är supernöjd att jag klarade att köra ovallat och staka hela loppet, det är första gången som jag gjort det. Jag tycker det känns jättehäftigt, säger Emma och fortsätter:

– Jag uppfattade aldrig att Jennie tappade skidan, upptäckte bara att jag helt plötsligt fått en stor lucka när jag tittade bakåt och då var det bara att köra.

emma_seger_dr16.jpg
Junioren Ribom imponerade genom att staka de fem milen på blanka skidor. FOTO: Michael Renström Imega Promotion.

NSD Classic lockade nytt deltagarrekord, 247 åkare. Med motionärerna, som körde fem eller tre mil utan tidtagning i den 52:a upplagan av Dundret Runt deltog totalt 1456 åkare. I morgon avslutas Dundret Runt-helgen med tävlings- och motionslopp, 30 kilometer skate.

Resultat Dundret Runt.

 

Senaste nyheterna

Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.
Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...
Therese Johaug vann klart i jaktstartsloppet i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Resultat Ruka 10 km fri stil jaktstart

Therese Johaug vann jaktstartsloppet i Ruka 47 sekunder före Tatiana Sorina, Ryssland. Ebba Andersson trea 48,6 sekunder efter Johaug och Frida Karlsson fyra drygt två sekunder där bakom.