Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt rekordantal på 103 damer i de 35 Pro Teamen.

När Visma Ski Classics Pro Tour startade 2011 var antalet damer bara 15 procent. Andelen damer har sedan ökat år för år, och när säsong XI sammanfattas är det fler än 30 procent damer för första gången. I faktiskt antal var det 103 damer i Pro Teamen under säsong XI.

– För varje säsong har vi arbetat för att locka fler damer till Visma Ski Classics. Det är tillfredsställande att se att vi nu har nått mer än 30 procent. Vi går i rätt riktning, men vi har fortfarande lite kvar till 50 procent, vilket är det naturliga målet, säger David Nilsson, VD Visma Ski Classics.

Det totala antalet Pro Team-atleter ökar också. Under säsong XI innehöll de 35 Pro-teamen 312 åkare, 103 damer och 209 herrar, ett nytt rekord med 33 fler jämfört med säsong X.

Varje Pro Team kan ha högst tio registrerade åkare, vilket innebär att 89% av de tillgängliga platserna i Pro Teamen var upptagna den här säsongen. Kommer vi att se en vidare utveckling i samma riktning? Den 15 september, när Pro Teamen måste registrera minst fyra åkare, två herrar och två damer, får vi de första indikationerna.

1920x1080_Pro Teams, women, men and total graf.png

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...