Klart med mångmiljonsatsning på asfaltsbana för rullskidor i Skellefteå
Skellefteå kommun fattade tidigare i veckan beslut om att det ska byggas en multislinga, för bland annat rullskidåkning, på Vitberget. Investeringen kommer att landa på 40 miljoner kronor.
Detta är något som skidåkarna i Skellefteå har jobbat för i decennier:
— Redan på 1990-talet fanns det diskussioner kring en rullskidbana och vad det skulle betyda för skidåkningen i Skellefteå. För tre-fyra år sedan bildade skidklubbarna (Skellefteå Skidklubb; Skellefteå XC samt Kågedalens SK) en arbetsgrupp för att jobba med den här frågan, säger Sara Enqvist, huvudtränare i Skellefteå Skidklubb som var Skellefteå Skidklubbs representant i arbetsgruppen. Martin Åkerlund Kågedalens SK och Fredrik Öhrner Skellefteå XC var representanter för sina respektive föreningar.
Vad kommer detta betyda för skidåkningen i Skellefteå?
— Väldigt mycket. Jag är visserligen partisk, men jag tycker att vi har en av Sveriges finaste anläggningar på Vitberget med fantastiska spår på vintern. Men vi har saknat en bana för rullskidåkning. Vi har knappt vågat vara ute och köra rullskidor med klubbens barn och ungdomar. Vi har hållit till på gångvägar, men man känner sig i ärlighetens namn inte säker där. Så att kunna bedriva träningen på en bana som är dedikerad för detta kommer att betyda fantastiskt mycket.
Hur lång kommer banan att bli?
— Det kommer att bli flera olika slingor, och dessa av både flackare och mer kuperad karaktär. Allt för att alltifrån barn och motionärer till elitskidåkare ska kunna använda banan. Men om du åker hela varvet med alla slingor kommer det att bli cirka fem kilometers åkning. Och vi kommer framför allt att använda oss av redan befintliga slingor, säger Enqvist.
— De flackare slingorna är relativt enkla att planera, men för de mer kuperade slingorna där man vill få till bra stigningar så krävs det att utformningen av nedförsbackar blir rätt med tillräckligt stora radier och doseringar i kurvor. Här tar vi hjälp från Skidförbundets anläggningskonsulent och andra personer med erfarenhet från anläggandet av asfaltsslingor, säger Fredrik Öhrner till skidor.com.
Vasaloppsfemman Klas Nilsson i Skellefteå XC:
— För min del har det varit viktigt att även få med möjligheten att kombinera slingor så att man kan få en lång sammanhängande stigning, annars är det risk att många äldre juniorer och seniorer väljer att ändå köra intervallpass på allmänna vägar, säger Klas Nilsson aktiv elitåkare från Skellefteå XC.
Skellefteå är en stad som växer snabbt, detta i kraft av att en rad företag väljer att etablera sig eller utöka sin verksamhet i regionen. Och skidintresset går i samma riktning:
— Jag skulle säga att skidintresset här i Skellefteå exploderat efter pandemin. Därför känns det extra bra att vi nu kan ha en verksamhet som pågår året runt. Jag är ansvarig för de vuxenutbildningar som klubben erbjuder och förra året hade vi 100 deltagare på kursen i klassisk åkning och ett 50-tal för skejt, och att döma av de förfrågningar jag fått inför vinter är intresset till kommande vinter minst lika stort. Det känns väldigt roligt, säger Enqvist.
Tidigare i veckan skrev vi om satsningen på asfaltsbana i Härnösand – läs mer här