Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Anders Södergren är en av många kända åkare som kommer till Torsby Ski Festival. Foto: Felgenhauer/NordicFocus

Anders Södergren är en av många kända åkare som kommer till Torsby Ski Festival. Foto: Felgenhauer/NordicFocus

Riktigt starka startfält i Torsby ski festival

Tävlingar delvis i skidtunneln och delvis på sparad snö under sensommaren har blivit något av en tradition i Torsby. Nu är det dags för SK Bore-loppet igen, och som vanligt finns flera riktigt starka namn med.

I damklassen tävlar landslagets Maria Rydqvist nuförtiden i Älvdalens IFs färger och hon får nog tillskrivas största favoritskapet i tävlingen som går över 6,8 km fri stil. En mycket intressant utmanare till henne är Sandra Hansson, långloppsspecialisten som också gjorde riktigt bra ifrån sig i VM på rullskidor för några veckor sedan. "Hemmahoppet" Hanna Falk, boende i Torsby men tävlande för Ulricehamn kommer säkert vilja vara med och slåss om det hela. Först ut i den klassen är annars Stockholmstjejen Lisa Larsen som hade en halvknackig säsong ifjol om man jämför med året före. IFK Mora ställer upp med tre starka åkare i form av Sofia Bleckur, Helene Söderlund och Eva Svensson, alla tre med världscupstarter i bagaget. Liknande uppställning har Piteå Elit, men då i form av Mia Eriksson och Jennie Öberg. Från den anrika klubben Åsarna IK är Emma Wikén anmäld, från Falun-Borlänge Lina Korsgren och från IFK Umeå Linn Sömskar. Även ett hemmahopp finns med till start i form av Emelie Larsson från SK Bore.

Ett riktigt starkt startfält i damklassen med andra ord, och det ska bli intressant att se hur dessa tjejer ligger till formmässigt så här innan snösäsongen drar igång.

 Även i herrklassen kommer flera namnkunniga åkare till start och redan förste åkare ut, a-landslagets unge Jens Eriksson från Dala-Floda kommer förmodligen sätta en bra rikttid för hela 10 kilometersloppet. Sedan följer flera namnkunniga åkare med meriter från diverse olika skidgrenar med alltifrån JVM-vinnare till OS-guldmedaljvinnare, den senare i form av ingen mindre än Anders Södergren. Det kommer bli intressant att se vad han han göra mot yngre, hungriga åkare i form av den nya -80-90-talsgenerationen med åkare såsom Calle Halfvarsson, Bill Impola, Oscar Quicklund, Markus Ottosson, Martin Johansson, Fredrik Jonsson med flera som sista vintern visade att de minsann vill vara med även i de stora sammanhangen. Största hemmahoppet i klassen blir Martin Liljemark. Även flera norrmänn är anmälda till tävlingen och även där finns flera som säkert vill blanda sig med i toppstriden.

 I juniorklasserna lockar arrangören med något så ovanligt som ganska höga prispengar. 5000 kronor väntar på segraren i varje juniorklass och bland damerna vill arrangören speciellt tipsa om Sandra Olsson, som var riktigt lovande i ungdomsåren och nu blir förstaårsjunior.

Största favoritskapet i herrklassen får kanske tillskrivas Värmlänningen Marcus Ruus från Gillberga, som är regerande svensk mästare på 10 km, även om det mästerskapet avgjordes i klassisk stil. Förutom honom kommer en hel radda med intressanta namn, det är självklart många som vill vara med och kämpa om segern i Boreloppet.

I samband med tävlingen kommer också en del kringaktiviteter anordnas där bland annat landslagsåkare, tillsammans med skidförbundets Perra Yttergård och världsmästaren från 1982, Thomas "Oljan" Eriksson diskuterar Holmenkollen. 

För den som inte kan följa Torsby ski festival på plats kommer det finnas livesändning, och den når man på arrangemangets hemsida www.torsbyskifestival.se

 

 


Tävlingar och Evenemang

 14/08/2021TANUMSLOPPETRullskidor
 26/08/2021Alliansloppet Action Week, 15 km klassisk stilRullskidor
 27/08/2021Alliansloppet Action Week, sprint fri stilRullskidor
 28/08/2021AlliansloppetRullskidor
 29/08/2021Salzburg-RolltRullskidor
Se hela schemat
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör