Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
David Holmström är tävlingsledare för Roslagsloppet som bjuder på nytt seedningssystem och lagtävling i vinter. Här är David med bröderna Adam och Jonathan Steen som var etta och tvåa i loppet 2015. FOTO: Roslagsloppet.
David Holmström är tävlingsledare för Roslagsloppet som bjuder på nytt seedningssystem och lagtävling i vinter. Här är David med bröderna Adam och Jonathan Steen som var etta och tvåa i loppet 2015. FOTO: Roslagsloppet.

Roslagsloppet tar nya spår med nytt seedningssystem

Roslagsloppet - tävlingen med anor från 30-talet, genomförs till vintern för fjärde året i rad, sedan nystarten. OK Roslagen och Roslagsbro IF är arrangörer och tävlingen går av stapeln 21 januari.
Engagerad tävlingsledare är David Holmström som i år bjuder på en del nymodigheter: nytt seedningssystem och lagtävling
– Det ska vara trevligt att tävla hos oss, säger David.

– Även om vi inte gärna ser oss som stockholmare, är vi det snösäkraste långloppet i Stockholms län. Vi kör varje år, fortsätter David med en rospiggs envishet.

Sedan omstarten 2014 har loppet stadigt vuxit. I fjol var närmare 300 deltagare anmälda. Vann då gjorde Kristina Roberto, Karlslunds IF och Ulf Tingelöf, Kraftstaven Ski Team. Några ambitioner att göra Roslagsloppet till ett jättearrangemang finns dock inte just nu.

– För oss är det i nuläget viktigt att Roslagsloppet förblir en "brödrost"-tävling. Den främsta anledningen att vi arrangerar tävlingen är för att värna om skidsporten. Av hjärtat för skidåkning, säger Holmström.

Därför har man i år också valt att ha barn- och ungdomsklasser. Något som är ovanligt vid arrangemang av långlopp. För alla deltagare upp till tio år, är anmälan helt gratis.

– Alldeles för mycket vikt läggs på kapitalstarka, medelålders män. Det är dags att värna om framtiden. En ny generation är på väg att växa upp. Låt oss göra dem till skidåkare, fastslår David.

Holmström tycker också att en stor del av skidglädjen på de svenska långloppen försvunnit de sista åren:

– Folk är på plats flera timmar innan start, bara för att lägga ut skidorna långt fram i respektive fålla. Det är inte en hållbar utveckling och förtar mycket av glädjen med att tävla. Därför kommer vi i år att prova ett nytt seedningssystem. Vid utdelningen av nummerlappen kommer man få möjlighet att märka baksidan på nummerlappen med den seedningsgrupp man mäktade med på Vasaloppet i fjol - eller motsvarande under tidigare lopp under årets säsong, 2016/2017.  

Bättre merit medför därmed automatisk rätt till en bättre startplats. En led-1-åkare kommer kunna be en led-2-åkare att flytta på sig i startfållan. Ur spår-regeln kommer med andra ord i princip att gälla redan innan start. Från arrangörshåll kommer man genomföra stickkontroller, så att ingen fuskar med seedningsangivelsen och ett straff väntar den som gör så.

– Vi kommer såklart inte ha kapacitet att kontrollera alla. Jag hoppas folk håller på för att det är roligt och det får bli lite av ett "gentlemen-agreement". Förhoppningen är att vi ska kunna öppna startfållan bara 30 minuter innan start. Alla borde vara överens om att detta system är mest rättvist. Dessutom tror jag det kan bli inspirerande i spåret att se ungefär vilken nivå löparen framför håller, säger tävlingsledare Holmström.

En annan nyhet från Roslagsloppet är att man också satsar på en lagtävling:

– Intresset för långlopp och "teamen" i Ski Classics är stort. Det är jätteroligt med laggrejen. På vår nivå handlar det dock om ideellt arbete och föreningslivet. I Upplands Skidförbund tävlar vi alltid som lag på mästerskapen, så varför inte bjuda in alla föreningar? Detta är ett inslag jag tycker borde finnas på alla långlopp, runt om i landet! I Norrtälje har vi väldigt bra laganda i föreningarna. Jag hoppas detta ska inspirera andra att engagera sig och stärka banden inom föreningarna. Min stora vision är att "postlådeföreningar" helt ska försvinna, avslutar David Holmström.

I lagtävlingen räknas totaltiden för de tre snabbaste deltagarna från respektive förening.

Roslagsloppet arrangeras lördag 21 januari 2017.

Roslagsloppets Hemsida
Roslagsloppets Facebook

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...