Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Rullmotstånd är en fråga som engagerar. Inte minst efter Värnamorullen i lördags. FOTO: Värnamorullen.

Rullmotstånd är en fråga som engagerar. Inte minst efter Värnamorullen i lördags. FOTO: Värnamorullen.

Rullmotstånd engagerar

Debatten har gått hög i Längd.se:s sociala medier efter Värnamorullen. Bakgrunden: H 40-åkaren Kristian Furuskog åkte förbi tätklungan och var först i mål. Furuskog åkte med egna rullskidor med PU-hjul med rullmotstånd 2, helt enligt reglerna för H 40-klassen, som han därmed vann.
Segern i H 21 och prispengarna på 40 000 kronor gick dock till Torgeir Sulen Hovland som spurtade in några sekunder där bakom och precis före Marcus Johansson och Thomas Gifstad och ytterligare fem elitåkare. I H 21 åkte man med låneskidor med rullmotstånd 2.

Debatten och synpunkterna har bland annat handlat om Furuskog skulle räknas som totalsegrare i loppet och ta hem prispengarna trots att han åkte med egna rullskidor. Som vi skrev i ingressen; med PU-hjul med rullmotstånd 2 och helt enligt reglerna för H 40-klassen.

Bosse Ybe från arrangörsstaben för Värnamorullen säger så här:
– Furuskog gjorde en bra prestation och vann H 40-klassen. Det var dock aldrig aktuellt att han skulle ses som totalsegrare då H 21 var de som tävlade om prispengar och som åkte med lånerull enligt inbjudan och PM.

– Med facit i hand skulle vi dock ha separerat starttiderna, forsätter Ybe.

Ybe är tydlig med att han vill se en bättre styrning av Svenska skidförbundet gällande rullmotstånd och vilka hjul som får användas på tävlingar. Han menar att de PU-tvåor som nu är godkända av förbundet inte borde vara det.

– På en bana med slät fin asfalt som vår så rullar de lättare än gummihjul, menar Ybe och fortsätter;

– Jag ser också att det måste finnas mer etik och moral kring den här frågan med rullmotstånd. Ska rullskidlopp kunna vara seedningslopp måste deltagarna åka på standardhjul utan specialbehandling som en del butiker erbjuder.

Hur upplevde då åkarna i tätklungan situationen när Furuskog kom ifatt och åkte förbi? Vi tog ett snack med tvåan i loppet, rutinerade Visma Ski Classics-åkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team och teamets chef Anton Järnberg som cyklade med i närheten av tätklungan under loppet.

– Vi märkte ju på tredje varvet att det rullade ifatt en åkare bakifrån när vi tog det lite lugnare vid varvningen. Sedan tappade han uppför men så hände samma sak på fjärde varet, berättar Marcus Johansson.

Hur gick snacket i tätklungan då?
– Vi såg ju att han hade rosa hjul (PU-tvåor) och vi började fråga varandra om han var med i vår tävling. Vi bad Anton (Järnberg) som cyklade med bakom oss ringa till tävlingsledningen och kolla. Vi märkte ju att han hade helt annan utrustning än oss, berättar Johansson och fortsätter;

– När vi fick klart för oss att han inte tävlade mot oss struntade vi i honom och lät honom åka iväg för att göra upp loppet sinsemellan.

Tidigare i loppet hade också några fler åkare med egna rullskidor kommit upp bak i tätklungan och då dragit med sig åkare med lånerullskidor som tidigare släppt tätklungan.

– Jag noterade det och då blir det orättvist och påverkar hela tävlingen. Man kan inte ha ett rullskidlopp med gemensam start för olika klasser där några har låneskidor och andra åker på egna. Det blev väldigt tydligt i det här loppet, säger Anton Järnberg.

Hur upplevde du det med åkarna med egna rullskidor under loppets gång?
– Några hade rullskidor som gick otroligt mycket fortare. En del hade problem att klara en del utförsbackar, säger Järnberg som också menar att rullskidor med motstånd 3, som till exempel användes på Båstad-Mölle och Alliansloppet i år, är lämpligare för den här typen av lopp.

Vad kan vi då dra för slutsatser?

  • Rullskidlopp där elitklasserna har lånerullskidor från arrangören ska inte ha samma starttid som åkare från övriga klasser som åker med egna rullskidor. Vill man slåss om totalsegern anmäler man sig i elitklassen.
  • Svenska skidförbundet bör se över och uppdatera regler kring rullmotstånd, godkända hjul, trimmade hjul och så vidare.
  • Ska rullskidtävlingar gälla som seedning till Vasaloppet är det inte rimligt att åkare med egna snabba rullskidor jämförs mot ett elitfält som åker med lånerullskidor. Kanske är rullskidor med motstånd 3 mer relevant att använda för seedningslopp.

Senaste nyheterna