Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Borås SK-duon Gustav Nordström och Karl-Johan Westberg, längst fram i klungan under SM på rullskidor i Norrköping. I morgon tävlar de på hemmaplan i Borås. FOTO: erikwickstrom.se.
Borås SK-duon Gustav Nordström och Karl-Johan Westberg, längst fram i klungan under SM på rullskidor i Norrköping. I morgon tävlar de på hemmaplan i Borås. FOTO: erikwickstrom.se.

Rullskid-SM direkt i SVT

I morgon tisdag 4 juli så inleds årets SM i rullskidor i Borås. Det blir spännande tävlingar i dagarna två med flera nyheter, allt dessutom direktsänt i SVT.
Rullskid-SM är för femte året i rad en del av Riksidrottsförbundets SM-veckan sommar.

Arena för tävlingarna är den citybana som användes när SM genomfördes i Borås 2014, i år kommer dock banan åkas i motsatt riktning. Det gör att det blir en mycket fin avslutning med ett upplopp som går rejält uppför och där det finns stora möjligheter till att omkastningar sker.

Tisdagens tävlingar blir som det varit alla gånger gånger tidigare, masstart över 15 och 20 kilometer i fri teknik. Start för tävlingarna är 13.25 för damerna och 15.35 för herrarna. Under tisdagen genomförs även kortbane-SM i cykel på citybanan som kommer har ha sina tävlingar varvat med rullskidsloppen.

På onsdagen är det dags för en premiär i SM-sammanhang för rullskidor, då genomförs för första gången en sprint som har SM-status. Sprint finns som gren inom rullskidor men är då i from av knockoutsprint. Nu i Borås blir det samma upplägg på sprinttävlingen som på vintern det vill säga med kval och därefter ett finalpass.

Damerna kommer att ha en 16-stege med fyra åkare i varje heat medan herrarna kommer att följa den 30-stege med sex åkare i varje heat som är bekant från vintern. Start för kvalet är klockan 16.25 och finalpasset börjar 17.45, bästa tänkbara tv-tid med andra ord.

– Det är oerhört ärofyllt att återigen få vara värd för SM i rullskidor och att vi nu kunnat utveckla tävlingarna ytterligare med sprinten på onsdag, hela Borås hälsar alla skidåkare välkomna till oss, säger tävlingsledare Håkan Axelsson från arrangerande Borås SK.

Det är nytt deltagarrekord för SM i rullskidor för seniorer med hela 70 åkare anmälda. Bland åkarna märks bägge regerande svenska mästarna Maja Dahlqvist och Anton Hedlund bägge från Falun-Borlänge SK. De utmanas av namnkunniga åkare som Kar-Johan Westberg från arrangörsklubben och Linn Sömskar, IFK Umeå.

Representation finns från samtliga Svenska skidförbundets träningsgrupper i längdskidor. Alla åkare som är uttagna i rullskidslandslaget kommer att delta. Dessa kommer att slipa formen en sista gång innan de reser ner till Oroslajve, Kroatien, där världscupen startar 7 juli. Slutligen är flera talangfulla juniorer är också anmälda och det ska bli intressant och se vad de kan göra. Kampen om SM-medaljerna kommer bli knivskap helt enkelt!

Officiell lista med anmälningar

Bägge tävlingarna kommer som sagt direktsändas i SVT inom ramen för SM-veckans sändningar och det blir alltså ett utmärkt tillfälle för alla åkare och klubbar att visa upp sig och göra reklam för skidsporten.

Mer information finns på:
www.smveckan.se (generell information om hela SM-veckan i Borås)
www.skidsm.se (länk till tävlingarnas officiella webbplats)

 

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...