Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johan Olsson berättar varför han åker så mycket rullskidor på sommaren. FOTO: Johan Trygg.
Johan Olsson berättar varför han åker så mycket rullskidor på sommaren. FOTO: Johan Trygg.

Rullskidorna tar femmilskungen Johan mot OS

Längd.se träffade vinterns stora femmilskung, Johan Olsson, vid landslagets läger i Torsby förra veckan.
Johan berättar om var han haft sitt paradis i sommar.
I intervjun berättar Johan också varför den mesta träningen sker på rullskidor under barmarksperioden.

Har sommarträningen gått enligt plan för dig?
– Ja, det har den gjort. Jag tycker den gått riktigt bra, även om jag som vanligt haft några små skador. Men så är det ju. Det hör till och det gäller att hålla dom så att det inte eskalerar och man blir borta från träning. Det gäller att hela tiden analysera och se vad man kan göra, berättar Johan och fortsätter;

– För mig så kan ju träningen bli rätt enformig ibland. Att jag inte kan göra alla moment.

Är det fortfarande så att det är svårt med löpningen för dig?
– Faktiskt är det så att jag kunnat börja springa lite grann efter att bytt dojjor. Då har jag kunnat börja fasa in löpningen lite mer. Men samtidigt tror jag mitt framgångsrecept de senaste åren varit att jag åkt jäkligt mycket rullskidor.

Har du åkt mer intensivt på rullskidorna än dom andra?
– Jo, visst kan det vara så. Jag har många pass där jag är absolut i taket och kör. Kontinuerligt har jag det. Men samtidigt tror jag för min del lite att var sak har sin tid. Under sommaren har jag nedprioriterat de absolut hårdaste passen. För när jag tränar som absolut hårdast så orkar jag inte muskulärt sätt pusha upp pulsen i dom här nivåerna, utan då satsar jag mer på tröskel och att träna väldigt väldigt mycket under juni och juli och början på augusti.

– Sen fasar jag över lite grann och drar jag ner lite mer på träningen och får lite mer fräschhet i kroppen.

Har du kört en del cykel för att få variation då?
– Det har inte blivit så mycket cykel i år för jag har haft problem med en slemsäck under sätesmuskeln. Cykel har gjort att det gnagt på den där slemsäcken. Så det har blivit väldigt väldigt mycket rullskidor.

Under en stor del av sommaren har Johan haft sin bas vid Höga kusten och kört många långa pass i den tuffa terrängen som erbjuds där. Här har Olsson trivts bra och har fokuserat mycket på mängdträning. Det är Johans fru Annas föräldrars stuga nära havet vid en fiskeby som varit Johans paradis i sommar.

– Det är väldigt skönt att vara där ute. Det blir ett miljöombyte och det är en fantastisk terräng där och det gör det lätt att träna riktigt jäkla mycket där ute.

Om mycket rullskidträning är något som utmärkt Johan på senare år så är också hans tuffa intervallpass med rullskidor på bandet i Östersund något som han verkligen prioriterat. Det var faktiskt så att Johan gick in och körde intervaller mitt i vintern i förberedelserna inför VM. Men nu i sommar har det varit ett längre uppehåll från bandet.

– Jag var hemma i Östersund nu en vecka innan lägret och då passade jag på att vara två gånger inne på bandet och damma ur sig lite grann. Då känner man att man inte varit där på ett tag. Det blir lite överhettning i skallen både fysiskt och psykiskt.

– Jag hade en period innan VM då jag var inne och körde för att få de här bra passen. För min del är det bra att känna av vart jag ligger nånstans. Jag kan läsa av att klarar jag fem intervaller i den här farten så då vet jag att då är jag bra. Och även att det ger en otrolig träning.

johan_o_tunnelnaug13.jpg
Med många rullskidmil i benen satt det skönt med skidor under fötterna förra veckan. FOTO: Johan Trygg.

Hur har VM-guldet på femmilen förändrat vardagen för dig?
– Klart att det har förändrat vardagen i att folk känner igen mig. Nu under sommaren har när man varit ute på rullskidorna så är det under varenda pass som är det nån som har tuta och vinka och man har stannat och fotat och sådär. Det är egentligen bara kul när det är någonting så pass positivt. Folk har verkligen tagit det till sig.

– Det är mycket superlativ så man kan nästan inte ta till sig själv. Och det är över hela landet att folk känner igen mig på ett helt annat sätt.

Att vara på läger med landslaget har två sidor för Johan nu när han är familjefar. Dels längtar han förstås hem till familjen men samtidigt får han dagar då träning och vila får fullt fokus.

– Hemma så blir det ju mer kompromisser. Ibland så hinner man inte vila eller får mindre sömn. Här blir det ju konsekvent väldigt bra hela tiden.

Hur ofta tänker du på vinterns OS under träning?
– Det är klart att det finns med väldigt mycket i tankarna. Det gör det. Det är det som styr hur jag analyserar vilka kvaliteter jag måste förbättra för att vara med i absoluta toppen och fajtas där. Sen är det så att för mig är det motivationen och drivkraften dit som tar mig dit som är det viktiga.

– Skulle jag inte ha motivationen att ta i järnet när jag verkligen behöver göra det så skulle jag inte kunna ta mig till att vara en av världens bästa och kanske ha en möjlighet att ta en individuell guldmedalj till och med på ett OS. Det är egentligen varje dags jobb som tar mig dit.

Hur tänker du kring olika distanser på OS?
– Jag har ju en högre nivå egentligen i klassiskt. Jag är väl nån procent vassare där. 15 klassiskt är väl det som ligger närmast till hands. Samtidigt känns det ju som det är en mördande konkurrens på den sträckan. Femmilen är ju kanske lite mer öppen. Det är ju samma personer men jag vet att jag är riktigt duktig där. Vad gäller uthålligheten så är det kanske fler som ramlar bort och där det blir till min fördel.

– Men jag trodde ju aldrig att jag skulle kunna genomföra en femmil på det sättet som jag gjorde i Val di Fiemme. Man tror ju att det ska bli spurt och det ska vara mycket snabbhet involverat. Jag överbevisade väl det på något sätt i vintras.

Vad är det roligaste som hänt i sommar?
– Det är nog definitivt bara dom veckor som jag varit med Anna och Molly ute vid Höga kusten. Det är värt guld när man får vara ute och vakna och se havet varenda morgon och höra fiskmåsarna tjuta. Det lever jag på i 300 dagar.

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...