Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Charlotte Kalla och Maria Rydqvist strax efter mållinjen där de passerade som sjua och femma. En glad dag för Maria och en tuff för Charlotte. Idrotten är grym. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Charlotte Kalla och Maria Rydqvist strax efter mållinjen där de passerade som sjua och femma. En glad dag för Maria och en tuff för Charlotte. Idrotten är grym. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Rydqvist femma och pressad Kalla sjua

Idrotten är grym!
Maria Rydqvist kan passera mixade zonen i Falun med ett leende på läpparna efter vinterns bästa insats som femma i dagens masstart.
Charlotte Kalla korsade mållinjen som sjua, åtta tiondelar bakom Rydqvist och känner en enorm press och tryck från media och går rakt igenom mixade zonen.

Vi börjar med Rydqvist som letat efter formen. Nu kom den i Falun. Här gjorde ”Rydan” succé som reserv på VM i fjol och nu överraskade hon till och med sig själv med dagens femteplats.

– Det var skönt att få till ett riktigt bra lopp. Det är det klart bästa loppet i år, berättade Rydqvist.

– Man har åkt dom här banorna några gånger och kan dom bra. Man vågar ösa, man vet vad som väntar. Det är bara att sikta framåt hela tiden, fortsatte ”Rydan”.

Masstart och kampen åkare mot åkare passar Maria perfekt.

haga_rydan.jpg

Maria Rydqvist gjorde sitt bästa lopp sedan VM i Falun i fjol. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Jag tycker det är lättare att ta ut mig när jag åker masstart.

Hade du en bra känsla inför dagens lopp. Så att du trodde på en sån här framgång?
– Nej, inte att det skulle gå så här bra. Det kändes inte så bra i går och så var jag på väg att bli sjuk förra veckan. Jag trodde det skulle gå skapligt, men inte så här bra.

– Jag har väntat på att formen ska lossna i år. Det har det inte gjort riktigt förrän nu. Det kändes bra under slutet på touren men det här är ju bättre, konstaterade Rydqvist.

Snart 33-årige Maria vet inte om det blir en fortsättning på karriären med VM i Lahti nästa år. Dagens prestation lär dock öka chansen att hon fortsätter.

– Det blir svåra ställningstaganden. Det är en fråga jag inte kan svara på just nu. Men det är väl lite som efter VM att det är svårt att sluta när det känns positivt.

– Idrotten kräver ju att jag prioriterar den väldigt högt och samtidigt vill jag ju prioritera barnen. Jag tycker det är jättesvårt, menade tvåbarnsmamman Maria.

Så till Charlotte Kalla. Idag blev hon sjua, 34 sekunder efter segrande Therese Johaug. I totala världscupen ligger Charlotte fyra efter norska trion Johaug, Östberg och Weng. Ingen kan ju påstå att det är dåligt.

Men Charlotte har höga krav på sig själv och trycket från media när hon inte vinner eller är på pallen är enormt. Idag orkade hon inte svara på frågor från media efter loppet. I går sa landslagets damtränare Mattias Persson i intervju med media att Kalla ”inte mår bra i själen” när hon inte presterar på den nivå hon själv vill. Man kan förstå att det blir tufft att möta media efter att en sådan sak snurrat i media.

ida_kalla_haag.jpg

Ida Ingemarsdotter och Anna Haag stöttar Charlotte Kalla i målfållan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Till SVT sa Kalla så här direkt efter loppet:
– Det uttalandet får verkligen stå för Mattias, sa Charlotte och lämnade sedan intervjun och gick förbi övrig media.

– Jag tog beslutet att hon kunde gå igenom utan att prata med övrig media, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

– Direkt efter tävling är det mycket känslor och frustration och tankar som snurrar. Det har varit en tid när Charlotte hamnat i ett ekorrhjul med frågor som ska besvaras som hon själv kanske inte besitter svaren på just nu. Till sist kommer det kanske till en återvändsgränd. Nu var vi i ett läge där vi inte skulle komma någon vart om vi skulle fortsätta älta saker. Därför lät vi henne gå igenom och få lugn och ro,

– Jag förstår hur han menar men tycker det fått fel proportioner och vinkling. Det han menar är ju det att det är slitsamt. Jag skulle inte heller må bra om jag kände att jag inte var hundra procent på jobbet. Det är klart att det påverkar oss som individer. Det är precis det han menar. Jag tycker det är olyckligt på vilket sett det kommit fram och att det inte sitter i rätt sammanhang, fortsätter Grip.

Till slut lite om loppet.

Therese Johaug gasade från start och bara Hejdi Weng och Astrid U Jacobsen kunde följa. Till slut fick de också ge sig.

topptredam_10f.jpg
Vi har sett det förut. Tre glada norskor i topp. Tvåan Weng, ettan Johaug och trean Jacobsen.FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Där bakom gjorde Jessica Diggins en strålande insats mellan topptrion och den jagande klungan med bland andra Charlotte Kalla och Maria Rydqvist.

”Rydan” var vassast över upploppet och och knep femteplatsen före Ragnhild Haga och Charlotte Kalla. Sedan följde Nathalie von Siebentahl och Ingvild Flugstad Östberg precis bakom.

Tredje svenska blev Ida Ingemarsdotter som hade oturen att fastna i en annan åkare i en uppförsbacke och tappade där fart och värdefull tid men tog en 15:e plats.

Världscuppoäng också till Linn Sömskar som 23:a, Anna Haag, som 24:a och Jennie Öberg som 26:a.

Kompletta resultat finns här.

 

Senaste nyheterna

Fullt fokus från Hanna Öberg och ny seger. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Båda syskonen Öberg på pallen

Hanna Öberg tog andra raka sprintsegern i världscupen och samtidigt åkte systern Elvira in som trea. – Det känns bara helt fantastiskt. Min känsla på skjutvallen, jag är verkligen trygg där, sa Hanna...
Martin Ponsiluoma åkte fort i Kontiolahti. Trots tre bommar slutade han på nionde plats. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Tionde segern för Tarjei Bö – snabb Ponsiluoma nia

Det blev äldre brodern Bö, Tarjei, som vann sprinten vid världscupen i skidskytt i Kontiolahti på torsdagseftermiddagen. Martin Ponsiluoma flög fram i spåret och trots tre bom slutade han på nionde p...