Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Jens Burman blev bäste svenske herråkare i Falun och fick sitta en stund i ledarfåtöljen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jens Burman blev bäste svenske herråkare i Falun och fick sitta en stund i ledarfåtöljen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Ryskt och franskt på pallen - Burman 24:a

Åsarnas unge Jens Burman blev bäste svensk som 24:a 1.08 efter vinnaren Maxim Vylgeshanin. Marcus Hellner blev 26:a.
Förbundskaptenen Rikard Grip såg ändå ljusglimtar i den svenska insatsen på 15 kilometer klassiskt i Falun.
– Marcus tycker jag ändå gör det bra. Jag vet hur han sliter i klassiskt när det är lösa förhållanden. Det är en helt OK prestation utifrån hur det varit för honom, och Jens Burman gör det bra, menade Grip.

Som svensk supporter så är prislistan givetvis ingen rolig läsning. Vi är ju från tidigare år vana vid andra positioner i resultatlistan. Nu var det bara Burman och Hellner som grejade världsucuppoäng. Tredje svensk var Simon Andersson som 38:a och fjärde svensk blev hans klubbkompis i Falun Borlänge, Gustav Eriksson som 41:a.

I toppen fick de norska essen fick ge sig för trion Vylegshanin, Bessmertnykh och Manificat som alla tre var inom 3,6 sekunder. Bäste norrman var Emil Iversen som fyra knappt två sekunder före världscupledaren Martin Johnsrud Sundby.

Men åter till den svenska insatsen. Rikard Grip kunde plocka fram ljusglimtar.

Vad säger du om de svenska insatsen idag?
– Marcus tycker jag ändå gör det bra. Jag vet hur han sliter i klassiskt när det är lösa förhållanden. Det är en helt OK prestation utifrån hur det varit och Jens Burman gör det bra. Framförallt gillar jag hans åkning. Han har haft en svacka mitt i loppet men är offensiv och går ju med Tönseth tre kilometerna och är uppe och drar åt han på slutet. Den inställningen gillar jag på en ung kille. Det känns jättebra, berättade Grip.

– Sen överlag så hade jag hoppats lite mer från Martin (Johansson) framförallt. Det vill sig inte riktigt för honom. För Simon (Andersson) är det kanske ett litet steg framåt mot att det varit lite segt framförallt i Kollen, fortsatte Grip.

Jens Burman sammanfattade sin insats så här:

– Jag kom in loppet ganska bra och hade en fart som jag kunde hålla. Det kändes bra.

– Det är ganska tung utgång på banan och jag försökte ta det ganska lugnt i mördarbacken så att man inte skulle spränga sig där. Så man orkade jobba efter det och jag tycker jag klarade av att jobba på bra efter den, berättade Jens vidare.

Marcus Hellner förklarade läget inför fortsättningen på den säsong som förstörts så mycket av sjukdom.

– Jag vill försöka göra det bästa av säsongen som är kvar och inte bara ge upp den för att det gick tungt i början. Hela året har varit struligt men det är ingen idé att tänka på det nu. Det är bättre att försöka göra det man kan där man står. Försöka få varje dag så bra som möjligt. Då har man ju i alla fall en bättre chans, förklarade Hellner.

hellner_mal_falun16.jpg

Marcus Hellner krigade på i ett före han inte alls trivs i. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Morgondagens jaktstart lär passa Marcus betydligt bättre. Att halka runt i mjuka lösa förhållanden på klassiska skidor är inte Marcus favoritsysselsättning.

En som inte alls fick till det idag var Oskar Svensson. Bäste svensk vid sprinten i torsdags. Oskar tänker ta revansch under söndagen.

– Det kändes bara som jag åkte och halkade runt i lössnön där ute. Jag klarar inte riktigt av att åka i det här föret. Man måste smyga fram på något sätt och jag vill åka mer sprintaktigt med mer kraft. Det funkar inte i det här föret. Jag hoppas köra mycket bättre i morgon, det vore kul att få till det på hemmaplan, funderade Oskar som har planen att starta offensivt i morgondagens masstart.

Resultat finns här.

vyleg_falun16.jpg
Maxim Vylegshanin vann tätt före ryske landsmannen Alexander Bessmertnykh och fransmannen Maurice Manificat. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.