Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Den ryska landslagstränaren Markus Cramer säger att Ryssland tvekar om att åka Tour de Ski. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Den ryska landslagstränaren Markus Cramer säger att Ryssland tvekar om att åka Tour de Ski. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Ryssland kan hoppa av Tour de Ski

Ryssland tvekar om att delta i Tour de Ski. Det säger den ryska landslagstränaren Markus Cramer till norska VG.
– För tillfället vet vi inte hur vi gör med Tour de Ski. FIS måste tänka igenom hur det ska genomföeas, om Tour de Ski bara ska hållas i ett land och till exempel om alla tävlingar kan äga rum i Val di Fiemme, säger Cramer till VG.

Sverige, Norge och Finland har meddelat att de inte åker de resterande världscuptävlingarna det här året och Norge är och tydligt med att de med den nuvarande koronasituationen inte heller planerar att delta i Tour de Ski.

Nu tvekar också Ryssland angående Tour de Ski.

– Naturligtvis spelar det in i vad Norge, Sverige och stora nationer kommer att göra med Tour de Ski. Vi vill tävla mot de bästa idrottarna, så att det inte bara är Ryssland mot resten av världen. Alla de bästa åkarna måste vara med. Jag hoppas att FIS kommer tänker på detta och hittar en bra lösning, säger Cramer till VG.

Ryssland kommer dock att delta på världscupen i både Davos och Dresden de två sista helgerna före jul. Teamet åkte direkt till Davos efter tävlingarna i Ruka.

Cramer menar att det är en mycket stark signal till FIS när Norge, Sverige och Finland inte åker till Davos och Dresden.

– Nu händer det ingen vill hända. Du ser nu vad som händer eftersom FIS inte har någon reservplan, säger Cramer till VG.

I slutet på denna vecka kommer FIS hålla ett videomöte med alla nationer.

– Jag tänker inte ha förhandlingar med Norge, Sverige eller Finland. Jag ser inte poängen att ha några speciella möten med just dessa nationer. Det måste hållas möten med alla nationer. Vi måste identifiera utmaningar och vad som kan förbättras, säger FIS tävlingschef Pierre Mignerey till VG.

FIS arbetar vidare med den ursprungliga Tour de Ski-planen med tävlingar i Schweiz och Italien, oavsett vad de nordiska länderna och Ryssland beslutar.

– För resten av nationerna är det viktigt att tävla. Det är den enda chansen för TV-exponering. Men vi måste göra allt för att säkerställa ett säkert format, säger Mignerey.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...