SAPPORO_002

Så bör Sverige åka i OS

Bara dagar igen till OS-festen i Vancouver.
Langd.se:s redaktör Kjell-Erik Kristiansen ger här våra förbundskaptener lite hjälp på vägen och ger dig de lagen han menar Sverige bör ställa upp med i OS-spåren.

Måndag 15 feburari
10 km/F damer

Charlotte Kalla, Anna Haag, Britta Norgren, Anna Olsson
Kommentar: Två medaljhopp. Britta får fylla upp i brist på andra tjejer, hon har inte varit i form hittils i vinter. Anna får också fylla upp, men för henne kan det vara bra att känna på hetluften för viktigare uppgifter senare. Charlotte är guldkandidat, Anna är medaljkandidat.

15 km/F herrar
Marcus Hellner, Anders Södergren, Johan Olsson, Daniel Rickardsson
Kommentar: Hellner är medaljkandidat, Södergren behöver tävlingar för att komma igång, medan Johan och Daniel får vänta på de klassiska insatserna vad gäller hopp om medaljer. Men vi har ingen annan att sätta in. Om man då inte väljer Emil Jönsson, men det är nog oaktuellt med sprinten bara två dagar senare.

Onsdag 17 februari
Sprint/C individuelt damer

Hanna Falk, Anna Olsson, Ida Ingemarsdotter, Magdalena Pajala
Kommentar: Stark svensk gren även utan Lina Andersson. Hanna Falk är årets komet med två segrar, Anna Olsson är regerande OS-mästarinna i teamsprint och Ida Ingemarsdotter var i VM-finalen ifjol. Lägg därtill stjärnskottet Magdalena Pajala som vann SM. Bra att Kalla och Haag får vila här.

Sprint/C individuelt herrar

Emil Jönsson, Teodor Peterson, Jesper Modin, Björn Lind
Kommentar: Emil är klar guldfavorit tillsammans med norrmännen och ryssen Kriukov. Teodor och Jesper bör ha möjligheter på finalplats och då kan allt hända. Regerande mästaren Lind är ett mer osäkert hopp. Men hittar han formen är han också final-aktuell.

Fredag 19 februari
Damer 15 km dubbeljakt

Charlotte Kalla, Anna Haag, Britta Norgren, Ida Ingemarsdotter
Kommentar: Två åkare igen som kämpar i täten. Britta åter igen med i brist på andra i toppform och Ida får chansen för att få fler lopp i OS och fördi hon åkte bra på SM. En medalj är inom räckhåll. Kalla måste hänga med i klassisk, Haag är jämnare. Det kan bli spännande…

Lördag 20 februari
Herrar 30 km dubbeljakt

Marcus Hellner, Anders Södergren, Johan Olsson, Daniel Rickardsson
Kommentar: Stark svenskgren för både Hellner och Södergren. Anders tog VM-silver ifjol och anser det här som sin bästa distans. Hellner måste hänga med på klassiska delen, vilket är osäkert om han orkar. Johan och Daniel hade gynnats mer om den klassiska delen varit avslutningen.

Måndag 22 februari
Teamsprint/F damer

Charlotte Kalla, Hanna Falk
Kommentar: Klar guldchans här. Anna Olsson kan hoppa in om någon blir sjuk. Ida Ingemarsdotter är också ett kort om det blir riktiga problem. Men Kalla och Falk låter som en duo som kan slå vem som helst. Världsmästarinnorna Kuitunen-Saarinen är inte samma lag i fristil, men se upp med Italien med Follis på slutsträckan. Slovenien med Fabjan-Majdic är också farliga.

Teamsprint/F herrar
Marcus Hellner, Emil Jönsson
Kommentar: Guldläget också här. Det kan bli som i Pragelato 2006 då Sverige kammade hem två guld inom bara några minuter. Men både Norge och Ryssland är hårde emot här. En besvikelse om det inte blir medalj till Sverige. Om någon är sjuk hoppar någon av de andra sprintkillarna in i laget.

Onsdag 24 februari
Herrar 4x10 km stafett

Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner
Kommentar: Fiasko på VM ifjol då Södergren blev sjuk. Rickardsson är betydligt bättre och får en nyckelroll. Men grejar han den och Södergren är tillbaka i god, gammal form bör Sverige kämpa om medalj. Norge är givetvis favoriter med Northug på slutsträckan – men inte oslagbara…

Torsdag 25 februari
Damer 4x5 km stafett

Anna Olsson, Magdalena Pajala, Anna Haag, Charlotte Kalla
Kommentar: Återbudet från Lina Andersson gör det lättare att ta ut laget. Unga, orädda Magdalena Pajala skall givetvis med i laget, men låt rutinerade Anna Olsson ta hand om den nervösa startsträckan. Pajala fixar andra även om motståndarna troligen heter Kuitunen, Johaug, Longa och Savialova.

Lördag 27 februari
Damer 30 km/C masstart

Charlotte Kalla, Anna Haag, Magdalena Pajala, Anna Olsson
Kommentar: Det är mycket troligt att Sverige inte kan ställa upp med fullt lag i slutet av OS. Det har hänt tidigare. Britta Norgren kan alltid vara med, Ida kan också starta. Men en Jenny eller Sandra Hansson här hade inte varit fel efter succén i Marcialonga. Skicka över dom sent och låt dom satsa bara på den här distansen.

Söndag 28 februari
50 km/C masstart

Johan Olsson, Daniel Rickardsson, Anders Södergren, Jesper Modin
Kommentar: Största medaljchansen för Johan och Daniel. Här gäller det att jobba som ett lag. Låt Hellner vila och satsa på resten av världscupen. Länge Modin är bra i klassisk och bör få uppgift som ”hjälpryttare” till Johan och Daniel så länge han orkar hänga med. Södergren en outsider om formen håller. Sverige måste åka taktisk bra för att lyckas, men här finns chanser – speciellt när många börjar bli trötta i slutet av mästerskapet.
 

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...