Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marit Björgen mellan Jörgen och Anders Aukland. Ny byter Team Ragde Eiendom namn till Team Ragde Charge. FOTO. Börre E. Helgerud.

Marit Björgen mellan Jörgen och Anders Aukland. Ny byter Team Ragde Eiendom namn till Team Ragde Charge. FOTO. Börre E. Helgerud.

Silly Season: Auklands team byter namn

Bröderna Aukland långloppsteam Team Ragde Eiendom byter namn inför den kommande säsongen och blir Team Ragde Charge. Teamet blir därmed frontfigurer i Ragde-koncernens nya satsning på laddning och grön mobilitet.

Auklands team grundades en gång som Team Xtra Personnel och var då det första privata professionella teamet i längdskidåkning och har sedan bytt huvudsponsor och namn några gånger.

För tre år sedan tog Ragde Eiendom över huvudsponsorget från Santander. Under dessa år har Andreas Nygaard blivit totalsegrare i Visma Ski Classics Pro Tour två gånger och teamet har vunnit lagtävlingen en gång.

Nu blir laget Team Ragde Charge och frontfigurer i Ragde-koncernens nya satsning på laddning och grön mobilitet.

– Ragde har en betydande portfölj inom kommersiella fastigheter och äger över 10 000 parkeringsplatser. Med Ragde Charge vill vi vara en viktig bidragsgivare till det gröna skiftet genom att underlätta laddning och andra hållbara lösningar, säger Christoffer Pihl, som är chef för det nya företaget, till Langrenn.com.

Klimatutmaningarna är förstås relevanta för längdskidåkare. I Nordmarka har man haft cirka 80 dagar med möjligheter att åka skidor de senaste åren. Detta kommer att minskas till 50 dagar 2050 och endast 30 dagar 2100, enligt forskare vid Metrological Institute.

– Även om det var en relativt bra vinter i år är det oroande att det kommer att bli färre dagar med snö och mildare vintrar. Detta är ett betydande hot mot rekryteringen, säger Anders Aukland till Langrenn.com.

Marit Björgen delar också oron.

– Jag hoppas att mina barn och alla barnbarn kommer att ha samma glädje av att åka i Nordmarka som jag har. Därför är det motiverande att arbeta med företag som tar hållbarhet på allvar, säger Björgen.

– Det blir spännande att se om jag kan ta några nya kliv kommande vinter. Nivån i damklassen nästa säsong kommer att vara otroligt hög, så jag måste lyfta mig om jag ska vinna. Andraplatsen i Vasaloppet var bra men jag vill ha mer, avslutar Björgen med glimten i ögat.

Team Ragde Charge är i full gång med uppladdningen inför säsongen och debuterar under sitt nya namn i rullskidloppet Kanalrennet den 27 juni.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...