Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Pontus Nordström och Axel Bergsten är två av åkarna i nya svenska långloppsteamet, Exsitec Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Pontus Nordström och Axel Bergsten är två av åkarna i nya svenska långloppsteamet, Exsitec Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Silly Season: Exsitec startar nytt svenskt långloppsteam

Exsitec, Nordens största Visma-partner, ger sig in i Visma Ski Classics Pro Tour till kommande säsong. Teamet har hittills klart med samtliga herråkare, men letar fortfarande efter damer som kan stärka upp teamet till kommande säsong. Bakom teamet finns Niclas Hägglund som teamchef, åkare och affärsutvecklare på Exsitec.
– Jag är väldigt nöjd över att ha lyckats få ihop ett starkt och intressant gäng på herrsidan, där vi är motiverade att tillsammans utmana de större och mer rutinerade lagen. Vi letar fortfarande efter en till två damer, gärna med bas i Norge då Exsitec nyligen har förvärvat Norges största Visma partner där, Vitari AS, säger Niclas Hägglund till Längd.se.

Till teamet som kommer gå under namnet Exsitec Ski Team ingår på herrsidan: Niclas Hägglund, Åsarna IK, Axel Bergsten, IFK Skövde SK, Konrad Mattsson Myhr, Åsarna IK, Pontus Nordström, Östervåla IF, Tom Fahlén, Landsbro IF SK, Jakob Karlsson, IK Nocout.se och förra dubbla svenska mästaren i landsvägscykel Alexander Gingsjö, XC Stockholm.

På damsidan är Jessika Ericsson, Hudiksvalls IF, klar för teamet. Hon kommer ta över stafettpinnen från Anders Aukland som Visma Ski Classics äldsta åkare. Jessika är född 1970 och två år äldre än Anders. År 2018 blev hon tolva på Vasaloppet.

Innan teamet kan söka licens i Visma Ski Classics behöver de dock hitta ytterligare en till två damer till teamet.

– Vi har en dialog med några intressanta åkare men ser gärna att vi kan komplettera den mer rutinerade herrsidan med några yngre damåkare som vill prova på långlopp, säger Niclas Hägglund som gärna vill bli kontaktad av intresserade damåkare.

– Från Exsitecs perspektiv så är denna satsning ett naturligt steg för oss att synas i samband med Visma Ski Classics Pro Tour, då vi är Nordens största leverantör av Vismas programvaror. Vi på Exsitec är experter på digitalisering och denna satsning är bara möjlig tack vare våra kunder och partners, berättar Niclas.

Flera av teamets åkare håller hög internationell klass med exempelvis Pontus Nordström som blev fyra på rullskidtävlingen Orsa Grönklitt Hill Climb så sent som för några veckor sedan, placeringen bakom Emil Persson, Lager 157 Ski Team, gångna vinterns totalvinnare av Visma Ski Classics.

– Vi har fått till ett starkt och bra gäng på herrsidan och jag ser fram emot att vi kan sparra varandra till bra gemensamma resultat i vinter, säger Pontus.

Niclas Hägglund förklarar att idéen bakom teamet är att möjliggöra för skidåkare att kombinera en elitsatsande skidkarriär med en professionell yrkeskarriär.

– Jag upplever att det är alldeles för många skidåkare som avslutar sina karriärer tidigt och det här teamet är ett bevis på att det går att kombinera att tävla på en hög internationell nivå med att samtidigt ha en professionell yrkeskarriär. Vi i teamet har valt att satsa på att fylla alla tio platser så att vi täcker upp med startande i alla tävlingar under säsongen, men självklart så kommer inte alla åkare att åka allt. Med ett tufft och bra program nästa säsong med många tävlingar så tror jag också fler team kommer ta in fler skidåkare än vanligt.

Exsitec Ski Team kan man följa i sociala medier under @ExsitecSkiteam och på webben: www.exsitec.se/ski-team

Mer om teamet kan du se i filmen här från deras Facebook-sida.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...