Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Gabriel Thorn satsar fullt ut på långlopp och Visma Ski Classics i Team Curira. FOTO: Team Curira.

Gabriel Thorn satsar fullt ut på långlopp och Visma Ski Classics i Team Curira. FOTO: Team Curira.

Silly Season: Gabriel Thorn till Team Curira

Långloppslaget Team Curira presenterade för en dryg vecka sedan en storvärvning i Vasaloppsspecialisten Stian Hoelgaard från Norge.
Nu stärker man laget på herrsidan med dalslänningen Gabriel Thorn som blir tredje herråkare i Pro Teamet bredvid Hoelgaard och Klas Nilsson.
– Det känns väldigt kul. Jag har varit sugen på att satsa på långlopp i flera år och nu föll allt på plats, säger 27-årige Thorn till Längd.se.

Gabriel Thorn har varit en åkare strax utanför landslaget. På meritlistan finns bland annat ett SM-brons i stafett med SK Bore, en sjundeplats på SM 15 kilometer och fem världscupstarter Framöver blir det dock fullt fokus på Visma Ski Classics Pro Tour.

– Långloppen och stakningen har alltid lockat, men det var först nu som det kändes helt rätt att gå in för det. Så jag är väldigt glad att jag fått chansen att komma in i ett bra lag med Stian och Klas som jag kan lära mig massor av, säger Thorn.

Gabriel var en av de fem elitåkarna i SK Bore Torsby som för några veckor sedan meddelade att de lämnar klubben då ekonomin för en elitsatsning inte fanns i klubben. Men det var inte anledningen till att han nu går in hundra procent för långlopp.

– Det beslutet hade jag tagit innan men med facit i hand hade det varit ännu enklare ta det beslutet om jag hade tvekat om min satsning, berättar Thorn.

Långlopp är inget nytt för Gabriel Thorn, han har redan åkt Vasaloppet sex gånger och bästa placeringen är när han blev 36:a 2017 men han har alla gånger varit runt 40:e plats. Thorn har också åkt bra på flera svenska långlopp genom åren och han vann till exempel Wadköpingsloppet 2020.

Fokus i träningen har dock inte varit stakning och långlopp.

– Det är väl så att träningen varit lite spretig. Egentligen har jag väl mest fallenhet för klassisk åkning men det är ju bara 50 procent av tävlingarna så då blir det att man måste träna en del skejt och så är det sprint också. I vinter har jag inte alls varit nöjd med vad jag presterat, säger Thorn och fortsätter;

– Nu blir det full satsning på långlopp och en tydlig inriktning i träningen med långa pass stakning. Jag ska träna hårt och mycket och härda mig. Jag är så motiverad och det känns roligare än på länge.

Thorn ser fram emot att åka runt i Europa och tävla i Pro Touren men största målet och sporren är ändå Vasaloppet.

– Det är den stora drivkraften att lyckas på Vasaloppet. Att stå på starten i Berga by och verkligen vara förberedd för de nio milen.

Vad säger du om att få två så rutinerade långloppsåkare som Stian Hoelgaard och Klas Nilsson som teamkamrater?
– Det känns verkligen superbra! Att få två så duktiga, trevliga och hjälpsamma personer som lagkamrater är perfekt.

– Vi är väldigt glada att Gabriel valt oss för sin långloppssatsning. Gabriel är precis den typ av åkare vi vill få in: En träningsvillig åkare med hög fysisk grundkapacitet och bra fartresurser som med mer inriktad träning har goda förutsättningar att lyckas riktigt bra i Visma Ski Classics, säger Team Curiras nya teamchef Johan Kask.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...