Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI.
– Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresserad av att värva mig, säger Fleten till Längd.se.

Inför den gångna säsongen lämnade Fleten Team Ragde Eiendom och tog plats i ett annat norskt lag, Team Koteng. Vilket Pro Team hon hamnar i nästa vinter är inte klart än men det är många lag som vill ha norskans namnteckning.

– Att det skulle vara så här stort intresse kunde jag inte riktigt förutse men man känner verkligen av det ökade intresset för långlopp. Att Visma Ski Classics ska sändas på SVT nästa år och att NRK fortsätter sända här i Norge tror jag spelar in mycket för intresset, säger Fleten.

Just nu är det mer eller mindre huggsexa om den 28-åriga norskan. Det är både norska och svenska lag som hört av sig till henne. Själv vill hon inte säga vilka eller varåt det lutar nu. Vi kan förstås spekulera i att det i Norge kanske handlar om Team Ragde Eiendom igen eller Team Kaffebryggeriet där hennes kompis från Ragde-tiden, Thea Krokan Murud, åkte i vintras. Kanske blir hon kvar i Team Koteng. I Sverige är troligtivs såväl Lager 157 Ski Team som Team Curira, som enligt uppgift hårdsatsar, intresserade av Fleten.

Vad är det som avgör vilket Pro Team du väljer? Handlar det om ekonomi?
– Visst handlar det om ekonomi när man har flera förfrågningar. Viktigast är ändå att man ska trivas i gruppen och att det finns en långsiktighet och vilken roll man får i laget spelar naturligvis in, säger Fleten.

Den gånga säsongen var Fletens andra i Visma Ski Classics och den slutade med hela sex pallplatser. Fyra andraplatser och två tredjeplatser. Det har varit Lina Korsgren som starkast på slutet vid tre av de fyra andraplatserna. När Emilie på Vålådalsrennet hade Korsgren efter sig så var det istället Ebba Andersson som klev in och besegrade henne.

– Jag är nöjd med min säsong men jag hade ju gärna vunnit Årefjällsloppet. Nu blev det en speciell avslutning på den tävlingen när herrklungan kom ifatt oss på slutet. Lite tråkigt var också att jag gjorde mitt sämsta lopp på Vasaloppet (sexa). Hur som helst har jag gjort en bra säsong och tagit steg.

Vad ska du förbättra till nästa vinter för att kunna vinna lopp?
– Helt klart handlar det om finishen. Visst är Lina (Korsgren) snabb men det gäller också att tåla distansen. Lina har varit långloppsåkare länge och jag gjorde nu min andra säsong. Med mer stakträning så tror jag på att jag kan vara en vinnare.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...