Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Marit Björgen jublar över guld och där bakom kommer Stina Nilsson i silverposition. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Marit Björgen jublar över guld och där bakom kommer Stina Nilsson i silverposition. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Silver bakom Norge efter rysarstafett

Marit Björgen var för stark för Stina Nilsson på OS-stafettens slutsträcka och förde Norge till OS-guld två sekunder före Sverige.
Stafetten blev en riktig rysare med stora svängningar fram till avgörandet på slutsträckan.
– Jag fick det utgångsläge jag önskat. Men Björgen hade en extra växel, sa Stina till Kanal 5.

Stina Nilsson gick ut i ledning tillsammans med Ryssland på slutsträckan. Marit Björgen hade dock bara tre sekunder upp och strax efter växlingen så var Stina och Marit tillsammans.

Stina la sig som väntat i rygg på den 38-årige norskan och låg kvar där förutom att hon la sig bredvid Marit vid ett par tillfällen.

Stina såg lugn och stark ut nästan hela vägen. När det skulle avgöras så var dock norskan lite starkare och skapade någon meter i sista motbacken och Stina hade ben fulla med mjölksyra utför mot upploppet. Det blev några meter till och Björgen kunde föra Norge till guld.

Stina gjorde allt rätt på slutsträckan men Björgen var helt enkelt starkare.

Ebba och Charlotte tar han om Stina direkt efter målgång. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Ebba och Charlotte tar han om Stina direkt efter målgång. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

– Jag fick det utgångsläge jag önskat mig. Tjejerna bäddade bra. Marit hade en extra växel där i sista backen. Det känns lite dubbelt nu. Jag är nöjd och ändå inte. Men jag gjorde allt jag kunde, sa Stina.

Stafetten var en riktigt svängig historia. Anna Haag såg bra ut i början på första sträckan men fick det sen tufft och tappade tid på andra varvet. Till växlingen var hon 25,8 sekunder bakom Ryssland på femte plats.

– Det gick fort och jag försökte gå med så länge som möjligt. Jag gjorde vad jag kunde. Det var så inspirerande att åka idag, kommenterade Haag.

På andra åkte Charlotte Kalla som en furie och plockade in hela försprånget och växlade bara dryga sekunden bakom det ryska laget. Samtidigt hade Norges Astrid Uhrenholdt Jacobsen det riktigt tufft på andrasträckan. Jacobsen var helt stum på slutet och var nära halvminuten bakom till växlingen.

Charlotte Kalla åkte tillbaka Sverige i guldmatchen med suverän andrasträcka. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
Charlotte Kalla åkte tillbaka Sverige i guldmatchen med suverän andrasträcka. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

– Jag försökte bara komma in i bra åkning. Det var fantastiskt kul åka idag och jag hade så bra skidor. Det var inspirerande att försöka skapa ett bra läge för Ebba, kommenterade Charlotte.

– Jag är superstolt att vi kunde vara med och utmana så bra, fortsatte Kalla.

20-åriga Ebba Andersson åkte starkt på tredjeplatsen och drog före det ryska laget hela sträckan. Där bakom närmade sig dock guldmedaljören från 10 kilometer fritt, Ragnhild Haga, med full fart. Till växlingen var Haga bara 3,4 sekunder bakom Ebba.

– Det var kul att åka och det kändes bra. Jag la mig i rygg på ryskan men tyckte gick så fort åkte om. Jag förstod att Haga åkte fort där bakom, sa Ebba.

De svenska silvertjejerna: Stina, Ebba, Charlotte och Anna. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.
De svenska silvertjejerna: Stina, Ebba, Charlotte och Anna. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Oskar Kardin vann Grönklitt Hill Race sex sekunder före Calle Halfvarsson. FOTO: Marcus Laggar.

Kardin tätt före Halfvarsson - Britta klar vinnare

Grönklitt Hill Race, som avgjordes i regnrusk på lördagsmorgonen, såg Oskar Kardin och Britta Johansson Norgren som segrare. I herrklassen var ett åtta åkare med till avgörandet upp till Toppstugan i...
petter_podcast

Podcast med Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics poddcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppsvinnaren Petter Eliassen. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar. I intervjun berättar Petter bland ann...