Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman har tilldelats Sixten Jernbergpriset. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jens Burman har tilldelats Sixten Jernbergpriset. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Sixten Jernbergpriset till Jens Burman

Juryn för Sixten Jernbergpriset har beslutat att tilldela 2021 års pris till Jens Burman. Åsarnaåkaren som i vintras tog sin första pallplats i världscupen när han blev trea på jaktstartsfemmilen i Engadin, Schweiz.

Priset tilldelas Jens Burman med följande motiveringen:

Svensk längdskidåkning är inne i en generationsväxling på herrsidan. Nyckelpersonen under denna period är Jens Burman. Vintern 2021 visade han att han på rätt väg.

Jens Burman har precis som flera andra lovande svenska skidåkare haft ryggproblem. Säsongen 2020/2021 var ett bevis på hur bra han kan vara och hur bra han kan bli när han är skadefri.

När han blev femma på femmilen i VM och när han senare med en tredjeplats tog sin första pallplats i världscupen fick Jens Burman kvitto på att han hör hemma i den översta världstoppen.

Åsarna IK:s Jens Burman vann 15 kilometer vid SM-tävlingarna i Borås och tog även guld på 50 kilometer när resterande SM-tävlingar avgjordes i Kalix i slutet av säsongen.

Därmed är Jens Burman en värdig vinnare av Sixten Jernberg-priset 2021.

– Det är många duktiga skidåkare som har fått priset genom åren och det känns verkligen ärofyllt att få komma med på samma lista som andra historiskt duktiga åkare, säger en stolt Jens Burman.

Priset har delats ut sedan 1965, året efter att Sixten Jernberg avslutade sin framgångsrika karriär. Det går till en åkare som svarat för starka prestationer under SM-tävlingar, priset kan endast erövras en gång.

I fjol utsågs ingen pristagare med anledning av den rådande pandemin och restriktioner från myndigheterna bidrog till att SM inte kunde genomföras.

Priset delas ut av en jury bestående av en representant från Svenska Skidförbundet, representanter från SM-organisationerna samt en journalist. 2021 bestod juryn av Johan Esk, Dagens Nyheter, Håkan Axelsson, Borås SK, Lars Lundberg, Kalix SK och Ludvig Remb, Svenska Skidförbundet.

Lista med samtliga pristagare sedan instiftandet 1965 finns här.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...