Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Johannes Andersson, Andrarums IF:s och vintertid skidåkare för Ski Team Skåne, var snabbast uppför Hallstabacken på lördagen. FOTO: Per Danielsson.

Johannes Andersson, Andrarums IF:s och vintertid skidåkare för Ski Team Skåne, var snabbast uppför Hallstabacken på lördagen. FOTO: Per Danielsson.

Skåning snabbast uppför Hallstabacken i Sollefteå

Idag arrangerades för fjärde året i rad Sockertoppen IF:s löparutmaningskoncept ”Från botten till Sockertoppen” i Sollefteå. Tävlingen går uppför det mytomspunna Hallstatestet som grundades 1979.
Snabbast upp för backen av de 126 deltagarna var Johannes Andersson, Andrarums IF som satte nytt officiellt banrekord på 8 minuter och 15 sekunder. Snabbaste tjej uppför backen var Alva Isaksson, Sävast Skiteam som tog sig i mål på 10 minuter och 16 sekunder. Dessutom lottades 10 000 kronor ut bland alla deltagare som tog sig i mål.

Sol, värme och lätt medvind bjöds i Sollefteå under dagens tävling i Hallstabacken.  Men även om förutsättningarna är perfekta, krävs en bra taktik för att ta sig upp för backen på snabbast möjliga sätt. Formstarka Rasmus Hörnfeldt, Sockertoppen IF, var snabbast i väg uppför backen. En ledning han höll fram till de sista 100 metrarna när Andrarums IF:s, Johannes Andersson klev förbi och putsade sitt eget banrekord från 2019.

– Det är nog något av de bättre loppen jag gjort, jag gillar när det är uppförsbackar, säger segraren för dagen Johannes Andersson.

Tredje snabbaste tiden upp hade tidigare skidskytten och numera maratonsatsande Ted Armgren, Dalasjö IK.

På damsidan imponerade Alva Isaksson, Sävast Skiteam före Anna Hedström, I21 IF och Evelina Settlin, Hudiksvalls IF.

– Vi har varit på semester runt om i Sverige med familjen och då var det kul att få komma hit och springa, säger segraren för damklassen Alva Isaksson, som sprang tävlingen för första gången.

Alva Isaksson och Johannes Andersson med segercheckarna på toppen av Hallstabacken. FOTO: Sockertoppen IF.Alva Isaksson och Johannes Andersson med segercheckarna på toppen av Hallstabacken. FOTO: Sockertoppen IF.

– Jag tror att Hallstatestet är en skräckblandad förtjusning för många. Backen är inte så lång, men mjölksyran kan göra sig märkbar efter bara några hundra meter, menar Robin Bryntesson, ordförande för Sockertoppen IF.

Det var många som tog sig an utmaningen i Sollefteå. En av dem var Karolina Laxander, Sollefteå golfklubb, som dessutom tog hem den högsta vinsten på 10 000 kronor som lottades ut bland alla deltagare som tagit sig i mål.

Karolina Laxander var en glad vinnare av 10 000 kronor. Här med arrangören Robin Bryntesson. FOTO: Sockertoppen IF.Karolina Laxander var en glad vinnare av 10 000 kronor. Här med arrangören Robin Bryntesson. FOTO: Sockertoppen IF.

– Det är alltid lika roligt att se så många människor samlas och inspirera varandra till fysisk aktivitet, både gamla som unga. Oavsett vilket tempo de har så är de kämpar, och det inspirerar vidare, säger Robin.

”Från botten till Sockertoppen” är tävlingen där du utmanar dig själv i en uppförsbacke på en distans på mellan 1700-3000 meter. Tävlingen arrangerades för två veckor sedan i Östersund. Nu väntar tre veckors vila innan nästa utmaning uppför Bölesberget i Rossön, med samma koncept.

– Efter den här pandemin trodde vi knappt att det skulle vara möjligt att arrangera tävlingar. Det känns nästan som allt stagnerat. Därför är det extra kul att så många från Sollefteå, men även inresta besökare av staden letade sig till dagens tävling, avslutar en nöjd Robin Bryntesson, som redan nu ser fram emot nästa års tävling i Sollefteå.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...