Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Natalia Nepryaeva höll på att krascha strax före mål vid rullskid-VM i Italien på söndagen. Framför henne ser vi Linn Sömskar som tog guldet. FOTO: Jostein Olafsen

Natalia Nepryaeva höll på att krascha strax före mål vid rullskid-VM i Italien på söndagen. Framför henne ser vi Linn Sömskar som tog guldet. FOTO: Jostein Olafsen

Skandal med rullskidorna på VM i Italien

Det var stora problem med rullskidorna på den avslutande masstarten vid rullskid-VM i Italien. Nästan alla medaljkandidater fick problem med rullskidorna de fått tilldelade för VM-avslutningen.
Ryska esset Denis Spitsov ramlade tidigt i loppet medan hans landsmaninna Natalia Nepryaeva fick problem strax före mål under dagens masstartslopp. Problem hade också bland annat svenska åkaren Alfred Buskqvist.

– Spitsov föll tidigt i loppet. Han försvann rakt av vägen, men landade i gräset, så det var tur. Nerpyaeva höll på att gå på näsan när skidorna låste sig strax före mållinjen, berättar Patrik Fossum Kristoffersen, en av de norska åkarna, för langrenn.com

Han var en av de två norska idrottarna som i dagens 15 kilometer klassiker.

Banan var i stort sett den samma som sista etappen av Tour de Ski på vintern: Från botten av dalen i Val di Fiemme till toppen av den alpina backen Alpe Cermis. Just den branta monsterbacken hindrade någon från att bli allvarligt skadad, tror Kristoffersen.

– De flesta hade problem uppför då farten var låg. Om det hade hänt i början av loppet, i lätt terräng hade det kunnat gå mycket värre, säger han till Langrenn.com.

En annan norrman Amund Korsæth hade stora problem med sina skidor och kanske missade medalj. En av de svenska åkarna, Alfred Buskqvist, beskriver problemen så här på sitt Strava-konto:
”Ingen bra dag för rullskidleverantören idag. Tråkig dag för alla när väldigt många av rullskidorna skar ihop. Klarade mig fram till backen sen pajade första skidan en bit in i backen. Kom ytterligare 500 m innan nästa skida skar ihop. Bytte till en som inte funkade. Stakade på en skida i 300 m innan jag började springa istället. Fick ytterligare en ny med 700 m till mål.”

Norrmannen Kristoffersen berättar för langrenn.com att skidorna låste sig vid diagonalåkning. Rullskidorna är helt nya och tillverkade av ett nytt italienskt märke. Samma tillverkare har levererat skidorna till de tre andra loppen under VM i Val di Fiemme, men alla dessa lopp har varit i fri stil.

Senaste nyheterna

Max Novak efter segern på Klarälvsloppet. Idag kraschade Novak rejält på cykel under ett träningspass på Gran Canaria. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Novak i cykelkrasch på Gran Canaria

Sommarens rullskidkung Max Novak visade sig inte samma flyt med större hjul under sig. Idag kraschade han rejält vid en träningstur på cykel på Gran Canaria. – Jag kom ner för en backe och skulle in...
När William Poromaa tänker på OS i Peking, då tänker han på medaljer. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Poromaa har OS-medaljer i tankarna

I vintras blev William Poromaa två gånger nia individuellt och snuddade vid bronset på stafetten vid VM i Oberstdorf, som förstaårssenior. Efter en mycket bra träningssommar stördes början av hösten ...
Lina Korsgren och Emil Persson dominerade Visma Ski Classics förra säsongen. I vinter kan du följa dem i Vinterstudion på SVT. FOTO: Visma Ski Classics.

Nytt fokus för Vinterstudion

Om en månad, helgen den 13–14 november, drar SVT igång 15:e säsongen av Vinterstudion. Då med Sverigepremiären i skidskytte från Idre. I vinter får vi inte se så mycket av världscupen längdåkning i V...