Natalia Nepryaeva höll på att krascha strax före mål vid rullskid-VM i Italien på söndagen. Framför henne ser vi Linn Sömskar som tog guldet. FOTO: Jostein Olafsen

Natalia Nepryaeva höll på att krascha strax före mål vid rullskid-VM i Italien på söndagen. Framför henne ser vi Linn Sömskar som tog guldet. FOTO: Jostein Olafsen

Skandal med rullskidorna på VM i Italien

Det var stora problem med rullskidorna på den avslutande masstarten vid rullskid-VM i Italien. Nästan alla medaljkandidater fick problem med rullskidorna de fått tilldelade för VM-avslutningen.
Ryska esset Denis Spitsov ramlade tidigt i loppet medan hans landsmaninna Natalia Nepryaeva fick problem strax före mål under dagens masstartslopp. Problem hade också bland annat svenska åkaren Alfred Buskqvist.

– Spitsov föll tidigt i loppet. Han försvann rakt av vägen, men landade i gräset, så det var tur. Nerpyaeva höll på att gå på näsan när skidorna låste sig strax före mållinjen, berättar Patrik Fossum Kristoffersen, en av de norska åkarna, för langrenn.com

Han var en av de två norska idrottarna som i dagens 15 kilometer klassiker.

Banan var i stort sett den samma som sista etappen av Tour de Ski på vintern: Från botten av dalen i Val di Fiemme till toppen av den alpina backen Alpe Cermis. Just den branta monsterbacken hindrade någon från att bli allvarligt skadad, tror Kristoffersen.

– De flesta hade problem uppför då farten var låg. Om det hade hänt i början av loppet, i lätt terräng hade det kunnat gå mycket värre, säger han till Langrenn.com.

En annan norrman Amund Korsæth hade stora problem med sina skidor och kanske missade medalj. En av de svenska åkarna, Alfred Buskqvist, beskriver problemen så här på sitt Strava-konto:
”Ingen bra dag för rullskidleverantören idag. Tråkig dag för alla när väldigt många av rullskidorna skar ihop. Klarade mig fram till backen sen pajade första skidan en bit in i backen. Kom ytterligare 500 m innan nästa skida skar ihop. Bytte till en som inte funkade. Stakade på en skida i 300 m innan jag började springa istället. Fick ytterligare en ny med 700 m till mål.”

Norrmannen Kristoffersen berättar för langrenn.com att skidorna låste sig vid diagonalåkning. Rullskidorna är helt nya och tillverkade av ett nytt italienskt märke. Samma tillverkare har levererat skidorna till de tre andra loppen under VM i Val di Fiemme, men alla dessa lopp har varit i fri stil.

Senaste nyheterna

Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år. I morgon åker han 15 kilometer klassiskt i den svenska landslagsdräkten på världscupen i Ruka. FOTO: Mathias Bergeld/Bildbyrån.

Krönika: Jonsson förtjänar en tålamodsmedalj

I åtta år var Fredrik Jonsson borta från elitskidåkningen på grund av sjukdomsproblem. Hela tiden med en dröm om att ta sig tillbaka till världseliten. I morgon får han återigen ta på sig landslagsdr...
Sebastian Samuelsson går ut med nummer 17 på lördagens 20 kilometer i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Startlistor världscupen skidskytte Östersund lördag

I morgon börjar världscupen i skidskytte i Östersund med individuella lopp. Damernas första start är 11.45. Herrarna första start är 15.00.
Calle Halfvarsson hade ingen lyckad sprint på fredagen. Tar han revansch på 15 kilometer klassiskt i morgon? FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Startlistor 10/15 km klassisk stil Ruka

I morgon väntar 10 och 15 kilometer i klassisk stil vid världscupen i Ruka, Finland. Första start herrar är 10.15 och första start damer 13.30.