Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
På lördag är det dags för 80:e upplagan av Birkenbeinerrennet mellan Rena och Lillehammer. FOTO: Magnus Östh.
På lördag är det dags för 80:e upplagan av Birkenbeinerrennet mellan Rena och Lillehammer. FOTO: Magnus Östh.

Ski Classics drar vidare med 80:e upplagan av Birkebeinerrennet

På lördag är det dags för den 80:e upplagan av Birkebeinerrennet. Det första loppet hölls redan 1932.
I sammanlagd ledning av Ski Classics har vi Britta Johansson Norgren och trea ligger Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren. På herrsidan toppar Tord Asle Gjerdalen. Bästa svensk är Oskar Kardin på femte plats.
Loppet sänds direkt i Kanal 5.

Tusentals skidåkare kommer på lördag klättra över de två bergen på den 54 kilometer långa banan och bära en 3,5 kilo tung ryggsäck som symboliserar historien om räddningen av prins Håkon i början av 1200-talet.

Birkebeinerrennet är den nionde av elva deltävlingar den här säsongen och också andra delen i Visma Nordic Trophy.

Birkebeinerrennets VD, Olaf Johan Thomasgaard, är övertygad om att årets lopp är ett bra steg mot de dagar när Birken nästan konkurrerade med Vasaloppet om att vara världens största långlopp på skidor.

– Vi ligger bättre till med anmälningar än förra årets så vi hoppas att populariteten och intresset kommer att växa igen. Vi letar alltid efter nya möjligheter att utveckla vårat lopp men vi har inga stora hemligheter att avslöja just nu. Det finns dock en sak som är ny; veteranerna startar efter eliten för första gången i historien. Vi firar också vårt 80-årsjubileum med olika aktiviteter som olika utställningar i Rena och längs spåret, berättar Thomasgaard.

Årets snöförhållanden är perfekta för tävlingen, och enligt Thomasgaard är alla slutförberedelser under kontroll.

– Målområdet är klart och spåret har preparerats regelbundet. Vi har också börjat jobba på andra arenor för att säkerställa att den historiska loppet kommer att leva upp till sitt rykte. Vi är också mycket glada att vara med i Visma Ski Classics eftersom det har ökat intresset utanför Norge. I år har vi det högsta antalet utländska deltagare någonsin, 20 procent. Och självklart är TV-sändning mycket viktigt för våra sponsorer.

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, leder Ski Classics med klar marginal till Katerina Smutna, Bauer Ski Team. Britta har 1380 poäng och Katerina 1135. Trea är Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren, Åre Längdskidklubb med 1045 poäng.

Britta vann alla deltävlingar fram till Vasaloppet där det blev en fjärdeplats. Hon har aldrig vunnit Birken. Frågan är om Britta har kunnat ladda om efter ”missen” i Vasaloppet och nu kan ta sin första seger i den norska klassikern.

En tuff utmanare för Britta och de andra blir Justyna Kowalczyk. Polskan som vann Birken i fjol missade Vasaloppet men är nu redo för att försvara sin segern mellan Rena och Lillehammer.

I herrklassen vill Olaf Johan Thomasgaard gärna se att lokala hopp som Morten Eide Pedersen, Team BN Bank och Vinjar Skogsholm, Team Parkettparner, tar sig upp på pallen, och Pedersen är verkligen en av de starkaste kandidaterna för att vinna loppet.

Pedersen är trea i totalen där Gjerdalen leder med 1080 poäng före Vasaloppsvinnaren Andreas Nygaard med 988. Pedersen har 944. Oskar Kardin, Team Santander, är femma i totalen med 735 poäng strax bakom Team Kotengs Stian Hoelgaard med 767.

Sexa ligger Lager 157 Ski Teams Anton Karlsson som också har en säker ledning i sprinttävlingen klart före Kardin.

I lagtävlingen är det en spännande kamp mellan svenska Lager 157 som toppar listan före norska Santander. 50 poäng skiljer lagen åt.

Det är svenskt i toppen av ungdomstävlingen både bland tjejerna och killarna med Evelina Bångman, Team Mäenpää och Oskar Kardin i topp. Tvåa bland killarna är Vasaloppets sensationstvåa Bob Impola, Team Serneke.

Totalställning i Visma Ski Classics finns här.

Info Birkebeinerrennet:
Plats: Rena-Lillehammer, Norge
Datum: 17 mars 2018
Distans: 54 km, klassisk teknik
Starttid: 07:45 damer, 08:00 herrar
Antal år: 80
Rekord i antal deltagare: 17 163
Bergspris: Raudfjellet 20 km
TV: Kanal 5. Sändningen startar 07.35
Livestreaming: play.vismaskiclassics.com
Fantasyspel: fantasy.vismaskiclassics.com

banstr_birken18.jpg
Bansträckning.

banprofil_birken18.jpg
Banprofil.

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...