Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Oskar Kardin i ensam ledning på Årefjällsloppet häromveckan. Kardin som högst troligt blir kvar i norska Team Ragde Eiendom även kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Oskar Kardin i ensam ledning på Årefjällsloppet häromveckan. Kardin som högst troligt blir kvar i norska Team Ragde Eiendom även kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Kardin fortsätter i norskt team

Oskar Kardin har precis avslutat sin bästa säsong någonsin i Visma Ski Classics. Det mesta talar för att Kardin fortsätter karriären i norska Team Ragde Eiendom.
– Det är väl i princip klart och jag hoppas det blir helt klart nästa vecka, säger Kardin till Längd.se.

Man kan tänka sig att både några svenska långloppsteam och några av de internationella har varit intresserade av Kardins tjänster efter hans starka säsong den gånga vintern. Det låter också så på Kardin själv när vi pratar med honom men att allt talar för att han blir kvar i bröderna Auklands Team Ragde Eiendom.

– De var tydliga med att de ville ha mig kvar. Vi får se om det blir ett kontrakt på ett eller två år, säger Kardin.

Efter säsongen 2016-2017 då Oskar representerade Team Serneke blev han värvad till Auklands lag, då under namnet Team Santander. Under åren har Oskar varit en stabil åkare men många gånger hjälpryttare i laget. I vintras blev det annorlunda.

Säsongen började med den imponerande solosegern i Engadin La Diagonela där Oskar åkte ensam i tre mil och vann nästan fyra minuter före sina lagkompisar Andreas Nygaard och Petter Eliassen. Hans första triumf i Visma Ski Classics.

Nygaard var sedan borta fram till Vasaloppet efter förfrysningsskadorna han fick i det loppet och Eliassen hittade aldrig riktigt toppformen den här vintern och har nu lagt skidorna på hyllan.

Det här öppnade upp för Kardin som fortsatte att rada upp topplaceringar hela vintern och slutade trea i totalen i Visma Ski Classics bakom Emil Persson, Lager 157 Ski Team och Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway. Säsongen såg ju också ut att avslutas precis som den började, med en soloseger på Årsfjällsloppet. Oskar var ju länge i ensam ledning men kroknade på slutet och blev nia.

Vad är det bästa med att vara med i Team Ragde Eiendom?
– Det är verkligen lärorikt år att få vara i en grupp med så erfarna personer. Jag har tagit vara på det och utvecklat mig själv på ett bra sätt. Jag trivs också väldigt bra i gruppen, berättar Oskar och fortsätter;

– Allting sköts också väldigt proffsigt när det gäller läger, resor och service på tävlingar.

Team Ragde Eiendom eller Auklands lag under tidigare namn har vunnit Ski Classics lagtävling åtta gånger av de elva säsongerna. I år blev det dock "bara" trea.

Kommer vi få se Ragde vara med och slåss om segern i lagtävlingen nästa år?
– Det hoppas jag men jag vet inte hur det kommer se ut på damsidan i laget än. Det vore kul om Marit (Björgen) kommer med och åker några fler lopp nästa vinter.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...