Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Förra vintern valde sjutton par att skida vidare till prästen efter sina lopp under  Vasaloppets vintervecka. Hur många blir det i vinter? FOTO: Vasaloppet.
Förra vintern valde sjutton par att skida vidare till prästen efter sina lopp under Vasaloppets vintervecka. Hur många blir det i vinter? FOTO: Vasaloppet.

Ski in-vigsel direkt efter målgång under Vasaloppsveckan

I fjol var det premiär för ski in-vigslar under Vasaloppets vintervecka. Då valde sjutton par att skida vidare till prästen efter sina lopp. Hittills har ett tiotal par föranmält att de vill vigas under Vasaloppets vintervecka 2020.

En ski in-vigsel kräver nästan inga förberedelser alls. Det enda som paren behöver göra är att i god tid ordna ett par intyg från Skatteverket och ta med legitimation.

– Jag tror att alla vi som tjänstgjorde ifjol blev djupt berörda av den innerlighet som präglade ski in-vigslarna, säger Mora församlings präst Lars-Åke Palm som vigde tio av de sjutton paren under Vasaloppets vintervecka 2019.

Inför ski in-vigslarna smyckas prostgårdens trädgård med granris och blomsteruppsättningar. Och när det skymmer tänds eldar. Paren får låna blombukett och varma caper. Dessutom bjuds de på alkoholfri champagne, sportdryck, salta chips och chokladhjärtan.

– Ifjol hade vi som mest 20 gäster på en vigsel. Några par kommer spontant, utan gäster. Då ställde vår personal upp som vittnen, berättar Lars-Åke Palm.

Han beskriver vigslarna som ”unika, värdiga och högtidliga”. Eftersom han hade ett samtal med varje par innan själva vigseln blev ceremonierna också personliga.

– Många av paren hade tänkt länge på bröllop, men inte kommit till skott. Därför var de glada över möjligheten till en fin och annorlunda vigsel i samband med Vasaloppets vintervecka.

Kravet för att få en ski in-vigsel är att minst en ska åka loppet och minst en ska vara medlem i Svenska kyrkan. Lars-Åke Palm lovar att han och kollegorna väntar in alla föranmälda par, även om de skulle råka ha en tung dag i spåret.

– De som vill gifta sig efter målgång kan vara lugna. Vi håller koll på hur det går för dem och väntar tills de är i mål. Även i sommar kan man gifta sig efter målgång, men då kallas det bike in-vigsel och run in-vigsel, vigslar som sker direkt efter cykel- respektive löploppen under Vasaloppets sommarvecka i augusti.

Under Vasaloppets vintervecka 2020 arrangeras vigslar efter dessa lopp:
Tjejvasan, lördag 22 februari
Öppet Spår söndag, söndag 23 februari
Öppet Spår måndag, måndag 24 februari
Blåbärsloppet, lördag 29 februari
Vasaloppet, söndag 1 mars

Läs mer om ski in-vigsel på Svenska kyrkans webbplats: https://www.svenskakyrkan.se/mora/ski-in-vigsel

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...