Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Kung Carl XVI Gustaf och den norska prinsessan Astrid, Fru Ferner, kommer närvara under Ski Tour 2020.
Kung Carl XVI Gustaf och den norska prinsessan Astrid, Fru Ferner, kommer närvara under Ski Tour 2020.

Ski Tour 2020 - svensk-norskt samarbete

Längdåkningens ögon riktas mot Sverige och Norge då världseliten tävlar i Ski Tour 2020. Sveriges och Norges skidförbund, så ofta rivaler i längdspåren, arrangerar tillsammans den tour som är ett tillskott på säsongens världscupprogram.

Den 14–23 februari blir det feststämning både i Sverige och Norge när Ski Tour 2020 genomförs för allra första gången. Det är en helt ny unik tour som innefattar sex tävlingsdagar. Touren startar i Östersund, fortsätter sedan till Åre, därefter korsas landsgränsen under etappen mellan Storlien och norska Meråker för sedan avslutas i Trondheim.

Den nya längdskidtouren, som är säsongens höjdpunkt för längdåkarna, väcker stort intresse och lockar även kungliga åskådare. Kung Carl XVI Gustaf kommer att besöka den inledande tävlingen i Östersund den 15 februari och under de avslutande tävlingarna i Trondheim, den 22–23 februari, kommer såväl Kung Carl XVI Gustaf som den norska Prinsessan Astrid, Fru Ferner, vara närvarande.

– Vi är mycket förväntansfulla inför Ski Tour 2020 och har fått många positiva kommentarer av omvärlden inför touren. Att dessutom få välkomna den svenske Kungen både till Östersund och Trondheim och Prinsessan Astrid till Trondheim är en ära som tillför en extra guldkant, säger Ola Strömberg, styrelseordförande Ski Tour 2020 AB, som är ett samarbete mellan de svenska och norska skidförbunden.

Touren har dessutom en ambition att bidra till en mer hållbar skidsport. För att minska miljöavtrycket kommer exempelvis deltagarna transporteras med tåg mellan tävlingsorterna.

– Vi vill vara en förebild för framtida arrangörer genom att fokusera på hållbarhet och göra klimatsmarta val för hela touren. Vi vet att Kungen är en stor skidfantast och dessutom brinner för miljöfrågor, därför är besöket extra roligt, säger Ola Strömberg.
 

Program Ski Tour 2020

Dag Tid Evenemang Plats
Fre 14 februari 17.00 Invigning Stora Torget, Östersund
Lör 15 februari 13.30 Etapp 1: 10 km F, intervallstart, D Östersunds Skidstadion
  16.10 Etapp 1: 15 km F, intervallstart, H Östersunds Skidstadion
Sön 16 februari 14.00 Etapp 2: 15 km K, jaktstart, H Östersunds Skidstadion
  16.00 Etapp 2: 10 km K, jaktstart, D Östersunds Skidstadion
Tis 18 februari 13.45 Etapp 3: Sprint F, D/H Åre, Nationalarenan
Tor 20 februari 10.45 Etapp 4: 38 km F, masstart, D Storlien–Meråker
  13.30 Etapp 4: 38 km F, masstart, H Storlien–Meråker
Lör 22 februari 10.30 Etapp 5: Sprint K, D/H Trondheim, Granåsen Skisenter
Sön 23 februari 11.15 Etapp 6: 15 km K, jaktstart, D Trondheim, Granåsen Skisenter
  13.20 Etapp 6: 30 km K, jaktstart, H Trondheim, Granåsen Skisenter


Mer information:  skitour2020.com

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...