Alfred Eriksson under skidskyttepremiären i sprint för herrar den 13 november 2022 i Idre.
Tävlingar & Resultat
CHECK COMPETITIONS
Malmberget flyttar – så grundandes Sveriges nordligaste skidskytteklubb
Gruvbrytningen innebär att Malmbergets tätort håller på att flyttas.
På Malmbergets AIF:s nya anläggning kommer det att anläggas en luftgevärsbana, och där huserar Sveriges nyaste och nordligaste skidskytteförening:
— Vi körde prova-på-dagar för skidskytte på höstlägret, och gensvaret från ungdomarna var verkligen på topp, säger Mattias Hansson ordförande för skid- och skidskyttesektionerna i Malmbergets AIF.
Malmbergets AIF sklidskyttegäng under ett av den gångna vinterns träningspass.
Järnmalmsbrytningen i Malmberget (i Gällivare kommun) började redan på 1700-talet. Det första malmtåget lastades år 1888.
I mitten av 1950-talet informerade LKAB Länsstyrelsen att omkring 350 lägenheter samt kyrkan skulle komma att behöva flyttas med anledning av rasrisken. Under de senaste 50 åren har ett stort antal bostäder och serviceinrättningar flyttats för att säkerställa möjligheten till fortsatt gruvdrift.
Malmbergets Allmänna Idrottsförening (MAIF) har fram till nu haft sin längdåkningsverksamhet vid Kaptensgården i östra Malmberget. Men dessa kommer nu alltså att hamna ”bakom stängsel”.
Skidåkningsverksamheten flyttas nu i stället till en ny byggnad i anslutning till Tallbackaskolan (cirka 6 kilometer från platsen där tidigare klubbstugan stod):
— Enligt samhällsomvandlingsenheten på LKAB brukar det ta ungefär 1,5 år från det att bygglovet är klart till dess att byggnaden är klar, så vi hoppas att vår nya klubblokal ska stå klar till nästa sommar. De nya skidspåren däremot är utsnitslade nu, och vi tror och hoppas på att de hinner röja och markbereda så att de är klara till hösten, säger Mattias Hansson ordförande för skid- och skidskyttesektionerna i Malmbergets AIF.
Skidskyttesektionen i föreningen är ”helt nybildad”, och är dessutom Sveriges nordligaste skidskytteförening.
— Vi körde en prova-på-dag med våra längdåkare på höstlägret och det föll väl ut. Det har varit väldigt uppskattat. Några föräldrar tog skidskyttekortet som behövs för att vi ska få köra skytteträning, och dessutom har vi nu några ledare som gått barn- och ungdomstränarutbildning i Svenska Skidskytteförbundets regi, säger Hansson.
Skidskytteförbundet har de senaste åren gjort en satsning för att möjliggöra för klubbar att köra sin skytteträning med luftgevär:
— Luftgevär är en förutsättning för oss. Vi kommer på den plats där vi nu ska vara aldrig kunna anlägga en 50-metersbana för krutvapen. Vi har haft lite flyt och fått låna några vapen av skidskytteföreningen i Älvsbyn samt fått tillgång till fler vapen via Skidskytteförbundets skolprojekt. Vi har 15-18 längdåkare som kört skidskytte parallellt med sin längdåkning, men till kommande säsong kommer vi gå ut och annonsera om vår nystartade skidskytteverksamhet för att locka även de ungdomar som inte åkt skidor hos oss tidigare, säger Hansson.