Alfred Eriksson under skidskyttepremiären i sprint för herrar den 13 november 2022 i Idre.
Tävlingar & Resultat
CHECK COMPETITIONS
Lukas: ”Extra fokus mot totala världscupen i vinter”
Skidskyttelandslaget väljer ett annat upplägg än huvuddelen av de individuella idrotterna.
Detta genom att i princip alltid ha hela landslaget samlat i Östersund:
— Jag ser bara fördelar med det här upplägget, säger Johannes Lukas huvudansvarig tränare för det svenska A-landslaget.
Den svenske huvudtränaren Johannes Lukas matchar fram Hanna Öberg.
De svenska skidskyttarna kan se tillbaka på en framgångsrik säsong som bland annat resulterade i fyra OS-medaljer. Och inte minst ett guld i damstafetten. Till 2026 ska även herrarna vara världsledande. Läs mer om det här:
Nu har arbetet fram mot kommande säsong pågått under ett par månader. I dag har det svenska landslaget dragit igång ett träningsläger i Åre.
— Det handlar inte om några stora ändringar, men en skillnad jämfört med tidigare år är att vi kommer att tävla lite mer under sommaren, bland annat kommer vi att tävla på VM i rullskidskytte i tyska Ruhpolding (läs mer om det här). I övrigt påminner upplägget om tidigare år med förändringen att vi kommer att vara på lite annorlunda lägerplatser, säger Lukas.
Flera av de längdåkare som vi intervjuat här på langd.se har upplevt att förberedelserna inför OS i Peking i vintras slet ganska mycket då det var mycket tid på hög höjd; har ni samma erfarenheter?
— En OS-säsong kostar alltid ”lite mer krut”. Det blir många resdagar, men jag skulle säga att vi är ganska vana vid det och just med anledning av detta har vi inte lagt så många läger på hög höjd under försäsongen. Vi vet att exempelvis att de aktiva vill vara hemma mycket i juli, de behöver det för vi vet att det blir kanske åtta-nio veckor borta under mittdelen av vinters. Men för att svara på frågan så vet vi av erfarenhet att det tuffaste efter OS var att ladda om, men jag upplever att de aktiva kom igång igen på ett bra sätt och vi avslutade säsongen på ett bra sätt, säger Lukas.
Skidskyttet har en del som sticker ut jämfört med i princip alla andra individuella sporter i Sverige då landslagsverksamheten och dess träning så tydligt är positionerad till Östersund.
Vilka fördelar ser du av att landslaget tränar så mycket gemensamt på samma plats?
— Jag ser faktiskt bara fördelar. Detta gör att vi alltid är en eller två A-lagstränare på plats. Vi ser de aktiva hela tiden och kan ha en nära och tät dialog gällande träningsplanen och att vi kan kan anpassa upplägget omedelbart om det av någon anledning inte funkar. Detta för att de inte ska gå över gränsen eller bli för slitna. Sen innebär detta att de gemensamma träningarna att kvaliteten på intervallpassen blir väldigt hög. Är det ett gäng på sju-åtta grabbar eller tjejer som kör gemensamt så är det alltid någon som har en bra dag och du dras med. Det är mycket tuffare på egen hand, säger Lukas.
VM i tyska Oberhof är givetvis säsongens stora mål, men det kommer att bli en förändring i säsongsupplägget, detta med en tydlig satsning mot att satsa på totalsammandraget i världscupen:
— Visst; vi vill åka på VM att ta medaljer, men jag skulle säga att hela säsongen är målet. Till i vinter har vi som mål att åka alla världscuptävlingar, inte som exempelvis i vintras när vi stod över någon tävling under preparationerna inför OS. Och att åka alla tävlingar innebär i sin tur att vi lägger extra fokus mot totalen.
Innebär detta också att det blir ändringar i träningsupplägget under säsongen?
— Ja, så blir det. Under tidigare år har vi lagt in mycket tung grundträning under juluppehållet, detta för att ”bryta ner” formen under julen och så få en ny formtopp senare under säsongen in mot mästerskapet. Om du satsar mot hela säsongen kan du inte lägga in allt för mycket grundträning under julen eftersom att det kommer viktiga tävlingar direkt efter jul. Men som alltid bygger detta på att alla ska hålla sig friska. Det är den största utmaningen under en lång säsong, säger Johannes Lukas.