Tävlingar & Resultat
CHECK COMPETITIONS
Så fixar Östersund vinterns intensiva världscupdubbel
25 november-10 december kommer det att världscuptävlas i Östersund.
Detta i såväl skidskytte som längdåkning:
— Väldigt värdefullt sett ur ett hållbarhetsperspektiv, men också för att skapa synergieffekter och kunskapsöverföring mellan sporterna, säger Lars Öberg och Rikard Grip.
Lars Öberg, längdchef Svenska Skidförbundet, Ebba Andersson, Rikard Grip, generalsekreterare Svenska Skidskytteförbundet och Jonna Sundling i samband med dagens pressträff.
Östersund är en van arrangör av världscupen i skidskytte. 25 november inleds vinterns skidskyttevärldscup i Jämtland. Och det kommer att tävlas flitigt under en och en halv veckas tid. Detta då det står singelmixedstafett, mixedstafett, distans, stafett, sprint och jaktstart på programmet.
Men det som är nytt med vinterns upplägg är att helgen därpå kommer det att arrangeras världscup i längdåkning på samma arena. Sprint i klassisk stil och ett millopp arrangeras 9-10 december.
Och det är samma tävlingsorganisation som ansvarar för tävlingarna:
— Vi är väldigt tacksamma för att skidskytteförbundets världscupbolag kommer att stöttas oss i arbetet med världscupen i längdåkning. Det var helt avgörande för att vi skulle kunna arrangera världscupen i Östersund då framkörningstiden från det att beslutet togs till genomförande var ganska kort. Sen har vi vad gäller längddelen ett viktigt samarbete med Östersunds SK, säger Svenska Skidförbundets längdchef Lars Öberg.
— Hållbarhetsfrågorna en viktig del i detta. Vi kan dra nytta av samma dukning av arenan och samma sparade snö till själva tävlandet. Sen får vi till en väldigt viktigt kompetensöverföring mellan sporterna.
Under tävlingsveckorna kommer det att behövas drygt 1 000 volontärer för att kunna genomföra tävlingarna och alla de aktiviteter som finns runt arrangemang av den här digniteten:
— Det är en utmaning, och här är det väldigt viktigt att hitta sätt där vi kan samverka mellan sporterna. Vi kommer att ha samma övergripande organisation för tävlingarna, sen sköter skidskytteklubbarna i regionen det tävlingstekniska vad gäller skidskyttet och motsvarande på längdsidan. Men det finns andra delar där det finns tydlig synergieffekter, detta när det gäller exempelvis publikområde, säkerhet, media. Många delar kan vi samköra vilket är en enorm styrka, säger Skidskytteförbundets generalsekreterare Rikard Grip och fortsätter:
— Ytterligare en vinst i detta är att vi kan jobba med infrastrukturen på arenan ur ett tävlingstekniskt perspektiv. Vi har ett stort antal landslagsaktiva både i skidskytte och längdåkning som tränar här i princip dagligen och genom att fortsatt ha en anläggning som håller absolut högsta klass innebär att de får också en bättre träningsanläggning, säger Grip.
Vad gäller längdåkningen har Sverige hela tre ”världscuphelger” under kommande vinter. Helgen innan Östersund är det tävlingar helgen dessförinnan i Gällivare, och i mitten av mars är det världscupfinal i Falun.
Världscupen skidskytte
25 november-3 december Östersund
25 november Singelmixedstafett
25 november Mixedstafett
26 november Distans damer
26 november Distans herrar
29 november Stafett damer
30 november Stafett herrar
1 december Sprint damer
2 december Sprint herrar
3 december Jaktstart damer
3 december Jaktstart herrar
Världscupen längdåkning
2-3 december Gällivare
2 december 10 km F
3 december stafett 4×7,5 km
9-10 december Östersund
9 december sprint C
10 december 10 km interval F
15-17 mars Falun
15 mars sprint C
16 mars 10 km ind start C
17 mars 20 km masstart F
Läs också: Ebba: ”Målet är att vinna Tour de Ski – det skulle jag vilja vinna”