www.langd.se

Runi och Ole Jörgen Wold ligger bakom nya långloppsteamet med enbart tjejer, Team SkiProAm. FOTO: Johan Trygg.
Runi och Ole Jörgen Wold ligger bakom nya långloppsteamet med enbart tjejer, Team SkiProAm. FOTO: Johan Trygg.

SkiProAm sticker ut bland långloppsteamen

Nystartade Team SkiProAm är en frisk fläkt i den ganska mansdominerade långloppsvärlden.
Laget består enbart av tjejer och man jobbar hårt för att dameliten ska starta först på Swix Ski Classics-tävlingarna.
– Att starta upp ett lag med killar var ingen utmaning, säger teamchefen Ole Jörgen Wold.

Det är Ole Jörgen och Runi Wold som står bakom satsningen på ett tjejteam med sitt företag SkiProAm. Längd.se träffade paret vid deras bas vid Idre Fjäll för några veckor sedan. De berättar bland annat om sitt långloppslag för enbart tjejer, sitt samarbete med Svenska skidförbundet kring utbildning och hur de jobbar för att få de bästa damåkarna att starta före herrarna i långloppen.

Det norska paret har bott i Sverige i många år och har ett grundmurat intresse för längdåkning. Genom företaget ABAX har man de senaste åren varit stor sponsor till Thomas Alsgaards team United Bakeries. I vintras sålde de sitt företag i Västerås och man har nu ingen koppling till Alsgaards nya lag Team LeasePlan Go.

De har sålt sitt hus i Västerås och har nu sin bas för teamet vid deras fjällstuga i Idre Fjäll.

runi_ole_bil.jpg
Det blir många mil i bil för Runi och Ole Jörgen till och från sin bas på Idre Fjäll. FOTO: Johan Trygg.

Vad är bakgrunden till att ni startat ett team med enbart tjejer?
– Det är något vi funderat på under ett par år. Då vi haft den idén. För det första är branschen med långloppsteam väldigt "gubbig". De har kanske fyra till sex killar och så en eller två tjejer. Och medialt är det killarna som trycks fram, säger Ole Jörgen och fortsätter;

– I och med att tjejerna startar tillsammans med elitmotionärer gör ju att de försvinner. Det blir som en självprofetia att tjejerna försvinner. Att starta upp ett kill-lag var ingen utmaning. Det är bakgrunden till att vi gör den här satsningen.

Man jobbar nu hårt för att få dameliten att starta före herrarna, precis som skedde vid finalen i Swix Ski Classics vid Årefjällsloppet i våras. Det är nu också klart att tjejerna startar först vid Jizerská i Tjeckien när Swix Ski Classics startar i januari.

När och hur började sin söka åkare till teamet?
– Vi har använt dator för att systematiskt läsa av resultatlistor för att hitta personer och för att hitta någonting om dom. Lite som ett sök av personal, "headhunting". Britta (Johansson Norgren) stötte vi på i samband med Vasaloppet förra året. Då hade hon hjälp av en person. Vi kände tidigt att vi ville ha med henne men vi visste ju inte om hon var intresserad.

– Efterhand har det utvecklats så att tjejerna har varit med efterhand. När vi har pratat med någon så har de trott att den och den vill vara med. Saker har fallit på plats efterhand med tjejer som passar att träna ihop. Vi har haft flera kontakter ute i Europa med flera åkare. Men nu har vi det här laget i vinter.

– Vi har lovat tjejerna att det är så här laget ser ut. De är delaktiga i succén och då ska de känna sig trygga i laget och inte känna att de måste prestera på varje träning. De berättar de tjejerna som varit med i landslaget att de måste visa sig på träning för att bli uttagna. Vi vill hellre att de ska fokusera på systematisk bra träning. Det är hela laget som ska prestera bra.

– Alla ska få samma uppmärksamhet och samma stöd. Det ska inte finnas några stjärnor i laget, påpekar Ole Jörgen.

olej_alliansl13.jpg
Ole Jörgen redo med reservstavar innan starten på Alliansloppet i somras. FOTO: Johan Trygg.

Ett lag med sex tjejer kommer att förändra hur det kommer se ut i tätklungan på loppen i vinter.
– Det är det vi hoppas på och det är det vi också tränar på. Exakt hur vi tänker oss det är förstås en hemlighet, skrattar teamchefen.
– Vi har haft hjälp av Jenny Hansson och pratat en del om taktik. Det var nyttigt att få ta del av hennes erfarenhet.

Vad är bakgrunden till teamets namn SkiProAm?
– Jag har hållt på mycket med golf. Varit ordförande i Västerås golfklubb. I golfen finns ju ProAm tävlingar där proffs och amatörer spelar på samma bana. Det är lite som i långloppen, säger Ole Jörgen.
– Vi ser också den här kopplingen att kunna ha aktiviteter med motionärer och elit tillsammans i samma spår. Hur tänker en elitåkare? Vad kan vi lära oss? Vad kan man ta med sig in i sitt jobb. Skidglädje ger jobbglädje! förklarar Runi och fortsätter;

– Vi jobbar också mycket med det här med tjejerna i laget. De har jobb på sidan om och vad är det som gör att de kan prestera så bra trots det.

– Bland tjejerna så ser det ut så att det är en blandning av deltidsarbete och studier. Ingen av dem är 100 procent proffesionell, berättar Ole Jörgen.

Ett samarbete med företag och tjejerna och deras erfarenhet och kunskaper är något som SkiProAm vill utveckla på olika sätt.

– Har vi om fem år alla anställda i företaget SkiProAm då har vi lyckats väldigt bra, säger Ole Jörgen.

Hur ser perioden fram till första Ski Classics-tävlingen i Tjeckien 12 januari?
– Vi har läger en gång i månaden. Vi ska till Val Senales i oktober till exempel. I säsongstarten åker de för sina klubbar i Bruksvallarna och Gällivare men vi ska ändå samlas för att få fokus på långloppen.

Teamet har också en klar målsättning för vinterns långlopp.
– Vi ska vara på pallen i varje tävling. Vi tror också att Lina Korsgren har stor chans på ungdomströjan i Ski Classics.

Nyligen lanserade SkiProAm, tillsammans med Svenska skidförbundet, en coachutbildning.

– Det är en SkiProAm-tanke att aktivera personer som är intresserade av instruktion men kanske inte har en formell utbildning. Så nu ska vi köra det här projektet där vi kommer certificera längdskidcoacher. Det blir också viktigt att man har en hög status om man gått utbildningen. Det här blir ett spännande projekt som vi brinner för, säger Runi och Ole Jörgen.

Fakta Team SkiProAm:

Åkare:
Annika Löfström, Årsunda IF, Sverige
Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF
Lina Korsgren, Falun-Borlänge SK
Nina Lintzén, Årsunda IF
Sara Lindborg, Falun-Borlänge SK
Solfrid Braathen, Höybråten-Stovner

Teamchef: Ole Jörgen Wold
Valla & Servicechef: Olle Sjöström
IT & Kommunikationschef: Runi Wold

Hemsida: www.skiproam.com/

 

 

 

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Ebba Andersson före Frida Karlsson. FOTO: Bildbyrån

Längdlandslaget redo för sommarens tredje läger tillsammans

Det har blivit en annorlunda sommar för längdlandslaget. Istället för att åka utomlands på läger har det istället blivit träningsorter hemma i Sverige och idag ansluter åkarna till Sollefteå för en o...
I vinter är Åsarna Ski Marathon ett Visma Ski Classics Challengers event. FOTO: Åsarna IK.

Åsarna Ski Marathon blir ett Visma Ski Classics Challengers event

13 februari är det dags för 13:e upplagan av Åsarna Ski Marathon. I vinter blir loppet för första gången ett Visma Ski Classics Challengers event. Det är guldglans på loppet med Thomas Wassberg som b...