Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Conny Eriksson på Skistart sicklar Längd.se:s redaktörs gamla skejtskidor så de blir som nya. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Conny Eriksson på Skistart sicklar Längd.se:s redaktörs gamla skejtskidor så de blir som nya. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Skistart stålsicklar med framgång

På senare år har debatten rullat om det är bra eller dåligt att stålsickla sina skidor kontra stenslipning.
Skistart i Älvdalen, nordens största skidbutik på nätet, har slutat att stenslipa. Nu är det bara sickling som gäller. Men det handlar inte om att skippa glidvallan.
Längd.se åkte till Älvdalen och bad Henrik Lindh på Skistart berätta om varför och hur.

Skistart jobbar med stålsicklar, rillar och borstar från Uppsalaföretaget Skimateria och tester visar på bättre resultat än vid stenslipning av skidor.

– När resultatet blir bättre så väljer vi förstås att sickla för hand, säger Henrik.

Lindh har gjort mycket tester och bland annat jämfört med Älvdalsboende VM-åkaren Maria Rydqvist skidor med mycket goda erfarenheter.

Vad är fördelarna med att stålsickla?
– Det är två fördelar som jag ser det. Det ena är att du faktiskt kan göra det själv. Det är inga hemligheter, inget hokus pokus. Vi är öppna hur man gör. Och fördelen med om du gör det själv är att du alltid har fräscha belag. Det är jätte jätteviktigt.
– Andra fördelen är att det är väldigt lätt att fräscha upp finstrukturen. Den försvinner efter tre fyra pulvervallningar. Kör man då och bättrar på med finrillen och stålborsten så är skidan fit for fight igen, berättar Henrik.

Mycket i debatten har handlat om stålsickling och åka utan glidvalla kontra att valla stenslipade skidor. Men så ser man det inte på Skistart.

– Efter att ha sicklat och gett skidorna en struktur så vallar man som vanligt, säger Henrik.

Skistart jobbar tätt samman med Skimateria och tillsammans har man spännande saker på gång som vi åkterkommer till i kommande artiklar.

– Vi kommer att driva den här utvecklingen tillsammans med Skimateria. Vi har precis börjat. Vi kommer hitta bättre recept hela tiden. Idag har vi tre bra strukturer på klassiska och en bra på skejt. På skejten känner jag att där vill jag göra mer och vi kommer leta mer. Där var vi lite för grova i strukturen när vi började, säger Henrik.

Att sickla, rilla och borsta skidorna med Skimaterias utrustning kan man göra själv om har tillgång till en bra vallaprofil. Annars kan man skicka dem till Skistart så gör de processen.

conny_henrik_skistart.jpg
Conny Eriksson och Henrik Lindh på Skistart i Älvdalen har slutat stenslipa skidor. Numera är det bara stålsickling som gäller. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Om du lämnar in skidorna en gång så är det sen så enkelt att med enkla hjälpmedel att hålla skidorna fräscha och plana hela säsongen. Egentligen så behöver man sickla eller slipa om skidorna flera gånger under säsongen men det gör man inte som motionär. När man kommer till sitt viktigaste lopp så har man tappat mycket av finstrukturen, berättar Henrik och fortsätter;

– Den är minst lika viktig i varmare fören som i kallare. Det tror man inte. Som i Vasaloppet i vintras så hade många alldeles för lite finstruktur i topparna som är högst uppe i strukturen. Det är den som är så viktig. Den kontakten är superviktig.

Henrik beskriver här hur man genomför sin sickling på Skistart i Älvdalen:

– Först kör man med grovsickel - R-Cut. Det blir som en LJ02-struktur i princip. Men fördelen är att vi kan bryta av mönstret istället för att bara dra en rak struktur.

– Sen lägger vi en universalstruktur - 09-rill. Den lägger vi med lite längre drag, fem till sju centimeter. Även då bryter vi av mönstret hela tiden så det blir oregelbundet. Fysikens lagar är oregelbundenheten.

– Då har vi skapat två dimensioner i strukturen. Sen lägger vi den viktigaste, finstrukturen. Den lägger man med så korta drag som möjligt. Inte med för hårt tryck. Det är bättre att börja lösare än för hårt.

– Sen har vi S-Cut-sickeln. Den brukar vi använda när vi skapar en röd struktur. Då lägger vi i en rak linjär som är ungefär 03, över hela skidan. Då får du alla strukturerna kvar. Det enda den gör är att reducera material. Den reducerar kontaktytan. Du har för mycket kontaktyta på skidan. Den dränerar också om du får ett överskott av vatten. Men det viktigaste är att finstrukturen finns kvar uppe där du har kontakten mot snön.

– Där kontaktpunkterna är måste strukturen vara tipp topp för att skidan ska bli perfekt. Vi ser när vi mäter tryckpunkterna på skidan att det är väldigt små områden det handlar om. För att fixa till en skida med finrillern så handlar det om en minuts jobb så är den redo. Det är något man ska göra inför varje viktig tävling, avslutar Henrik.

Här finns instruktionsfilm från Skistart hur man genomför prepareringen.

 

Senaste nyheterna