Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tove Alexandersson tog guld två dagar i rad när SM i skidorientering avgjordes i Malung i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Tove Alexandersson tog guld två dagar i rad när SM i skidorientering avgjordes i Malung i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

SM-guld till Tove Alexandersson och Erik Rost

Under söndagen bärgade Tove Alexandersson andra guldet för helgen när hon vann SM i långdistans.
– Ett bra lopp, jag har inte gjort några misstag, säger Tove.
På herrsidan vann Erik Rost och såg därmed till att det blev dubbla guld till Alfta-Ösa.

SM-gulden i skidorientering ramlar in i en strid ström för Tove Alexandersson. I slutet av februari vann hon stafett-SM tillsammans med Bente Rost och SM i medeldistans. Den här helgen, på en arena i Malung, har hon vunnit såväl sprint-SM som SM i långdistans.
 
I söndagens lopp var Alexandersson vassast på samtliga sträckor utom fyra, där hon var näst snabbast. Efter en dryg timmes skidorientering gick hon i mål och marginalen till silvermedaljören Magdalena Olsson, IFK Mora, skrevs till 2.58. Bronset gick till Evelina Wickbom, I 19 IF, som var tre sekunder långsammare än Olsson.

– Det var ett bra lopp, jag har inte gjort några misstag. Det var superfina förhållanden, men ganska lätt orientering och kort bana för att vara långdistans, säger Alexandersson.

På herrsidan fick Erik Rost skön revansch efter ett märkligt misstag på lördagens sprint. Då missade toppåkaren sin starttid, kom iväg långt efter att hans klocka börjat ticka och slutade så småningom på tolfte plats.

Under söndagens långdistans hade Rost guldgreppet från den femte kontrollen och in i mål.

– Jag gjorde ett bra lopp i dag, men nysnö och en kall natt gjorde att det var sträv snö att kämpa i. Det kändes inte som att det gick jättefort, men det gjorde det, säger Rost.

– Skönt att göra ett bra resultat inför VM. I går missade jag ju starten.

Nu återstår bara tio dagar till säsongens höjdpunkt: VM i Piteå den 20-24 mars. Och Alexandersson känner sig redo:

– Känslan är bra, jag hoppas att formen ska vara bra på VM. Nu kommer jag att vara hemma i Falun och ladda det sista.

Även Rost har planen klar:
 
– Nu ska jag träna lite sista veckan, så att jag kommer utvilad till Piteå.
 
Resultat, SM, långdistans

Damer
1) Tove Alexandersson, Alfta-Ösa OK, 1.02.32, 2) Magdalena Olsson, IFK Mora OK, +2.58, 3) Evelina Wickbom, I 19 IF, +3.01, 4) Hanna Eriksson, IFK Mora OK, +4.44, 5) Linda Lindkvist, IK Jarl Rättvik, +5.06, 6) Frida Sandberg, Säterbygdens OK, +6.43.

Herrar
1) Erik Rost, Alfta-Ösa OK, 1.19.46, 2) Andrei Lamov, IFK Mora OK,+1.03, 3) Martin Hammarberg, Sundsvalls OK, +1.44, 4) Linus Rapp, IFK Mora OK, +2.16, 5) Lars Moholdt, Wing OK, +2.32, 6) Markus Lundholm, OK Renen, +3.02.

Komplett resultat långdistans söndag

Komplett resultat sprint lördag

 

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...