Markus Lundholm, OK Renen, vann jaktstarts-SM i skidorientering efter sekundstrid mot Linus Rapp, IFK Mora. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Markus Lundholm, OK Renen, vann jaktstarts-SM i skidorientering efter sekundstrid mot Linus Rapp, IFK Mora. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

SM-guld till Wickbom och Lundholm

Under söndagens jaktstarts-SM i skidorientering, vid Storklinten ett par mil nordväst om Boden, bärgade Evelina Wickbom, I19 IF, sitt första SM-guld någonsin. På herrsidan åkte Markus Lundholm, OK Renen, hem segern efter en sekundstrid om guldet.
– Jag gjorde ett jättebra lopp. Orienteringsmässigt var det perfekt egentligen, säger Lundholm.

Vid söndagens SM i jaktstart gick I19:s Evelina Wickbom ut först med 15 sekunders ledning efter lördagens prolog, närmast jagad av Renens Hanna Lundberg. Wickbom lyckades hålla i ledningen och bärgade tillslut guldet med 1.38 minuters segermarginal.

– Jag fokuserade bara på mitt lopp och att orientera rätt. Och det räckte hela vägen så det är jättekul! Det gick jättebra. Det är mitt första SM-guld, säger Evelina Wickbom.

Med olika gafflingar var Wickbom ensam från start till mål och var osäker på hur hon låg till i jämförelse med de andra åkarna. Det var först efter målgång hon fick reda på att hon hade vunnit.

– Vi hade gafflat så jag såg ingen annan. Jag visste ingenting om min placering förrän jag åkte över mållinjen. Jag fick fråga ”vann jag?” när jag gick i mål, säger Wickbom och skrattar.

– Det fanns ju ingen speaker, förklarar hon.

Silvret skrevs till Hanna Lundberg, OK Renen (+1.38) och bronset till Moras Hanna Eriksson (+2.48).

Dramatik på herrsidan
I herrarnas lopp blev det en riktig rysare i kampen om guldet. Segern gick tillslut till Renens Markus Lundholm som bärgade guldet med åtta sekunders segermarginal till Moras Linus Rapp.

– Jag hade 14 sekunder upp till Linus efter gårdagen. Jag tyckte att jag gjorde ett bra och stabilt lopp på sprinten igår. Jag var nöjd med det, men det är ändå 14 sekunder. Det är mer än man tänker sig och det är svårt att åka ikapp det, säger Lundholm om förutsättningarna inför dagens jaktstart.

Efter två gafflade varv hade åkarna en gemensam avslutning. Det var först mot slutet av loppet som Lundholm förstod att han var med och stred om guldet tillsammans med Rapp.

– Jag och Linus hade olika gafflar och jag visste aldrig hur jag låg till. Men mot slutet kom Linus ikapp mig och då kunde jag anta att vi slogs om vinsten. Det var smalspår så jag tog det lugnt och körde sedan det jag kunde på spurten vilket räckte. Det var verkligen spännande, säger nya svenska mästaren Markus Lundholm.

– Jag gjorde ett jättebra lopp. Orienteringsmässigt var det perfekt egentligen, fortsätter han.

Linus Rapp, IFK Mora OK, tog hem silvret (+0.08) medan I19:s Rasmus Wickbom tog brons (+1.38) i dagens lopp.

Resultat damer:
1) Evelina Wickbom, I19 IF, 39.19, 2) Hanna Lundberg, OK Renen, +1.38, 3) Hanna Eriksson, IFK Mora OK, +2.48, 4) Frida Sandberg, Säterbygdens OK, +3.42, 5) Ella Turesson, OK Renen, +9.42, 6) Helena Lundkvist, OK Vargen, +9.53

Resultat herrar:
1) Markus Lundholm, OK Renen, 43.55, 2) Linus Rapp, IFK Mora OK, +0.08, 3) Rasmus Wickbom, I 19 IF, +1.38, 4) Erik Blomgren, Umeå OK, +2.43, 5) Jonatan Ståhl, IFK Mora OK, +4.35, 6) Sixten Walheim, Robertsfors IK, +4.48

Komplett resultat finns här.

 

Senaste nyheterna

Johan Häggström, Oskar Svensson, William Poromaa och Jens Burman på torsdagens presskonferens inför fredagens VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – stafett herrar torsdag

I morgon fredag är det dags för herrstafetten vid VM i Oberstdorf, Tyskland. Starten går 13.15. Sverige ställer upp med följande fyra åkare: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Po...
Svensk glädje sedan Elvira Öberg spurtat Sverige till seger på stafetten i Nove Mesto. FOTO: Philip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettsuccé för de svenska skidskyttetjejerna

Kvartetten Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vann skidskyttestafetten i Nove Mesto på torsdagen. Med segern säkrade de också en totalseger i stafett-världscupen.. – Jag är så...
Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

En mardrömsstafett för Sverige

Talesättet stafett är stafett fick alla svenska längdåkningsfans känna på idag. Sverige var storfavoriter på damstafetten på VM i Oberstdorf men slutade på sjätte plats två minuter bakom segrande Norg...