Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

SM på rullskidor sänds direkt i SVT under fredag och lördag. FOTO: Längd.se.

SM på rullskidor sänds direkt i SVT under fredag och lördag. FOTO: Längd.se.

SM på rullskidor direkt i SVT

Fredag och lördag smäller det till på gatorna kring Motala Ström i centrala Norrköping - det är dags för årets SM i rullskidor med rekordstort intresse.
Tävlingarna sänds direkt i SVT som en del i sändningarna från SM-veckan

– Vi ser fram emot att äntligen få göra debut som arrangör av ett Svenskt mästerskap, vilken häftig upplevelse detta kommer att bli! säger en laddad Jonas Braam, tävlingsledare i arrangerande Kimstad GoIF.

– Vi kommer få de allra bästa förutsättningarna på en både teknisk och taktisk bana. Det kommer garanterat att bli rafflande ända in till mållinjen. fortsätter Braam.

För fjärde året arrangeras rullskids-SM i samband med RFs SM-vecka sommar och Svenska Skidförbundet är ett av en exklusiv skara specialförbund som medverkar vid bägge SM-veckorna. Som tidigare år så kommer bägge tävlingsdagarna direktsändas i SVT.

Tävlingsprogrammet i år är masstart på fredag 8 juli och sprintstafett på lördag 9 juli, bägge tävlingarna är i fri teknik. Fredagens tävlingar ingår dessutom i STS Roll cup, den svenska cupen i rullskidor, så det finns en hel del att åka om i Norrköping.

Det är som sagt ett mycket stort intresse för att delta vid årets SM. I damklassen är det rekordstort startfält och herrklassen är också den större än förra året i Sundsvall.
I damklassen är regerande mästaren Linn Sömskar, IFK Umeå, anmäld och beredd att försvara sitt guld. Hon kommer dock utmanas av bland andra Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge, Sollefteåduon Britta Norgren och Jenny Solin och Maria Nordström, Ulricehamns IF. Även färska världscupsegraren, och totalledaren i STS Roll cup, Sandra Olsson, Malungs IF, är anmäld.

Förra året vann Karl-Johan Westberg, Borås SK, herrklassen för andra året i rad och han har chansen att ta en trippel eftersom han är anmäld till tävlingem. Men konkurrensen är hård i år då bland andra Robin Norum, IFK Umeå, Anton Lindblad, Hudiksvalls IF och Marcus Johansson, Ulricehamns IF kommer till start. Även totalledaren i STS Roll cup Marcus Ruus, Åsarna IK, är anmäld och efter den imponerande dubbelsegern vid cup-premiären i Torsby för en månad sedan så sällar han sig till favoriterna. Dessutom är flera duktiga juniorer anmälda i det 40 man starka startfältet.

Tävlingarna avslutas med sprintstafett på lördag och även där kommer det bli rafflande dueller. I damklassen är IFK Umeå regerande mästare men de kommer inte till start i år utan istället kommer det bli en mycket rafflande kamp mellan de anmälda lagen som alla håller en mycket hög nivå. IK Stern är regerande mästare i herrklassen och har goda chanser att försvara sitt guld. Det kommer dock bli en hård kamp då det finns flera riktigt skarpa utmanare.

Tv-tider för tävlingarna är fredag 8 juli kl. 12:10 damer masstart 15 km och kl. 13:55 för herrar masstart 20 km. Lördag 9 juli kl. 11:25 damer sprintstafett och kl. 11:55 herrar sprintstafett.

 

Senaste nyheterna

Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...
fis_bild

Längdvärldscupens final i Peking ställs in

Internationella skidförbundet, FIS, har tillsammans med organisationskommittén för OS i Peking, kommit överens om att mot bakgrund av den nuvarande globala situationen med Covid-19 så kommer inga för-...