Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Längd.se har testat SNS-familjens utrustning. Här representerat av Salomons skidor och bindningar. FOTO: Johan Trygg.

Längd.se har testat SNS-familjens utrustning. Här representerat av Salomons skidor och bindningar. FOTO: Johan Trygg.

SNS-familjen satsar hårt tillsammans

Förra veckan hade Längd.se:s redaktör möjlighet att testa skidor och skidskor från SNS-familjen i Torsby Ski Tunnel. SNS-familjen med Salomon, Atomic och Oneway satsar nu hårt tillsammans, då alla tre märken erbjuder skidor och skidskor med det gemensamma bindningssystemet SNS.
Detta under namnet SNS Performance Connection.

Det är en trio skidtillverkare med väldigt olika bakgrund. Atomic har en lång historia och började tillverka skidor i Altenmarkt, Österrike 1955. Där har man världens största skidfabrik. Skidmärket har många framgångar genom åren både i traditionell åkning och i långloppen med Oskar Svärd och bröderna Aukland med flera.
Salomon släppte sina längdskidor 2006 och har gjort starkt hopp i in skidvärlden, bland annat med Daniel Tynells segrar i Vasaloppet.
Helt nya på banan är nu Oneway som utökar med både skidor och skidskor till den här säsongen (på stavsidan är man ju sedan flera år väl etablerad). Detta i ett tätt samarbete med Salomon där toppskidan Premio 10 motsvarar Salomons Equipe 10. Sami Jauhojärvi kommer att åka på Oneway i världscupen och kommer givetvis få enorm uppbackning för att nå framgångar på Premio-10-skidan.
Sami Jauhojärvi åker på One Way i vinter. FOTO: One Way.

Längd.se fick möjlighet att testa nyheterna från respektive märke i skidtunneln i slutet på förra veckan. Här följer en liten sammanfattning. Detta är dock inget jämförande test mellan de olika märkena utan bara en del synpunkter och infallsvinklar. För ett regelrätt test av skidor till säsongen 2012-2013 så hänvisar vi till det test som xc-ski.de och Längd.se genomfört i skidtunneln i Oberhof och som snart presenteras här på Längd.se.

Skidor:
Atomic

Atomic kommer i år med en helt ny toppskida, World Cup Classic SDS. SDS står för Stepdownsidewall. Det är en ny spannkonstruktion som gör att man kan ha ett högre spann men ändå få till ett bra fäste. Skidan var mycket lättåkt och fin i spåret. För skate finns två toppmodeller. World Cup Skate HT (hard track) och ST (soft track). Hard track givetvis för hårda fasta förhållanden och soft track för lösare. Båda skidorna var mycket lätthanterliga. En väldigt intressant skida hos Atomic är förra året nykomling Skin Tec. Stighudar som är lätt bytbara och fungerar mycket fint. Två modeller av stighudar, en med två remsor och en med bred remsa som är lätta att byta. Spannet är gjort med SDS-konstruktionen och fungerar utmärkt. En perfekt klassisk träningsskida då man slipper jobbet med fästvalla.
Atomic Skintec gör att du slipper fästvallningen. FOTO: Johan Trygg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skintecs stighudar är lätta att byta. FOTO: Johan Trygg.


Salomon

Salomon kommer med nya klassiska skidor i år. Kall-skidorna har trä-laminat och varm-skidorna ett carbonlager som höjer skidan. Detta syns tydligt ovan på skidan i färgen på lacken. S-Lab EQ 10 Classic är grundnamnet med olika varianter för olika förhållanden. Även Salomons klassiska topp-skidor är mycket lättåkta. Som alltid handlar det givetvis om att han en skida med rätt spann för åkaren. Det är lätt att konstatera att även EQ 9 och EQ 8-modellerna går fint att åka på. För många motionärer fina alternativ till ett klart lägre pris. Salomons toppskate-skida EQ 10 gör heller ingen besviken.

One Way
One Way kliver in på skidmarknaden i år och gör med ambitionen att synas. Samarbetet med Salomon gör att man som kund inte behöver känna sig orolig över kvalitén på skidorna. Toppskidan Premio 10 motsvarar alltså EQ 10 och Premio 9 motsvarar EQ 8. Med skidan Extra Hot Skate sticker man ut extra mycket. Lackeringen motsvarar inget vi har sett på ett par längdåkningsskidor förut. Här vill One Way nå en ny målgrupp skidåkare, helt klart.
One Ways skateskida Extra Hot som inte liknar något annat i längdskidvärlden. FOTO: Johan Trygg.

Vill man synas i spåret kan man välja One Way över hela linjen. FOTO: Johan Trygg.Skidskor:
Salomon

Salomon fortsätter givetvis att vara en leverantör av många fina modeller skidskor. Här kan de flesta skidåkare hitta något som passar foten. Nytt är att fästpunkten flyttats in en liten bit på de två toppmodellerna S-Lab och RC Carbon. Detta gör att trycket kommer mer under skon och gör det lättare att få fäste. Någon supercarbonskatesko fick vi inte testa. Men prototyper av skon kommer vi säkert få se på världscupen i vinter.

Atomic
Atomics nya WC Classic sko var en positiv upplevelse. Skon är inte riktigt lika tight som Salomon S-Lab men skön och bekväm. En sko man såg på bland andra bröderna Aukland och Oskar Svärd förra vintern.

One Way
Vi fick möjligheten att prova både One Ways klassiska sko och skateskon. Dock var det inte den slutliga modellen som kommer att säljas. De här provmodellerna var sköna om ombonade men inte så tighta som den slutliga modellen kommer att vara. Fredrik Heikki från One Way informerade om att den rätta modellen är här inom några veckor.

Stavar:
Salomon

Kom med stavar förra året som ligger relativt bra i pris.

One Way
En stark aktör på stavsidan med många svenska landslagsåkare som till exempel Johan Olsson, Daniel Richardsson, Ida Ingemarsdotter och Anna Haag.


Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör