Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
TRÖTTA SVENSKAR. Anders Södergen, Marcus Hellner och Johan Olsson kämpade alla om topplaceringar

TRÖTTA SVENSKAR. Anders Södergen, Marcus Hellner och Johan Olsson kämpade alla om topplaceringar i Canmores 15-kilometerslopp. Marcus slutade sexa, Södergen ledde länge, men sprack och blev åtta. Johan var 14:e man i mål. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN, www.kristiansen-sport.com

Södergren mötte väggen

CANMORE.- Oj va jag mötte väggen! Anders Södergren grejade ändå att ta sig i mål i 15-kilometersloppet i Canmore, där han såg ut som en segrare i halva loppet. Istället överraskade Marcus Hellner och åkte in som sexa. Anders slutade åtta.
- Det var inte alls meningen att öppna speciellt hårt. Jag tyckte själv att jag åkte ganska lugnt och tänkte att om jag hänger med i det här tempot så borde det bli en bra placering. Därför blev Anders mycket överraskad när han tog ledningen redan vid den första mellantiden efter 1,7 kilometer. Han körde snabbt in norrmannen Tord Asle Gjerdalen med 30 sekunder och hade kommandon i loppet.

- På sista varvet kom det helt plötsligt. Precis innan vi var färdiga med den sista hårda backen stod jag helt still. Gjerdalen flög iväg och jag var totalt tom. Antageligen är det ett resultat av höjden, säger Södergren, som tar det hela med ett skratt. Han passerades av flera åkare i listen, men grejade en åttonde plats.

Hellner imponerade
Istället blev Marcus Hellner bäste svensk med en 6:e plats. Han åkte utanför den seedade gruppen och fick tider hela vägen att han var i ledningen.

- Det kändes oerhört bra. Tyckte jag kunde ge på i alla backar utan att stumna. En härlig dag helt enkelt, säger Marcus, som strålade efter sin insats. Han hade inte mer än 15 sekunder upp till pallen och han avancerade två platser på den sista 5-kilometersslingan.
Johan Olsson var tredje svensk på en 14:e plats.
- Men jag är inte nöjd, säger Johan.
- Här ser du en nöjd, en slut och en misnöjd svensk, påpekar Johan när vi skall ta bild av honom, Marcus och Anders efter målgången. Mats Larsson slutade 36:a och blev utan världscuppoäng.


VALERIO CHECCHI vant sin første World Cup-seier i Canmore fredag, da han var raskest over 15 kilomet

Checchis första
Som väntat blev italienarna mycket svårslagna. Men både Pietro Piller Cottrer och Giorgio Di Centa fick stå i skuggan av 27-årige Valerio Checchi. Han kommer från Subiaco strax utanför Rom, inte precis någon skidort.
Men nu vann han sin första världscupseger, inte helt överraskande efter fina insatser både i Tour de Ski och i jaktstartsloppet här i Canmore i tisdags.

Formstarke tysken Rene Sommerfeldt avslutade starkt och förhindrade en italiensk dubbelseger då han passerade Piller Cottrer på sista kilometern.

Anna 17:e
I damloppet över 10 kilometer blev det mycket öst-europeiskt. Valentina Shevchenko från Ukraina gjorde ett mycket bra lopp och vann sin tredje världscupseger efter mer än tio år i världseliten. Hon var 30 sekunder före Evgenia Medvedeva, ryskan som var tvåa också i tisdagens jaktstartslopp. Trean Justyna Kowalczyk från Polen har varit på pallen i samtliga tre lopp här i Canmore. Anna Hansson blev bästa svenska med en 17:e plats, slagen med en minut och 23 sekunder av Shevchenko. Maria Rydqvist tog den sista världscuppoängen med en 30:e
plats.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...