ANDERS SÖDERGREN var osäker till start i Beitostölen, men finns med i svenska truppen efter magproblem i veckan. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

ANDERS SÖDERGREN var osäker till start i Beitostölen, men finns med i svenska truppen efter magproblem i veckan. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Södergren orolig inför helgen

Anders Södergren är orolig inför världscupsstarten i norska Beitostölen i helgen.
Orsak: Senaste veckan har inte gått som han hade hoppats. Magont och en allmän hängig tillstånd har gjort att ÖSK-åkaren är osäker på formen.

- Det var nära att jag stannade hemma. I tisdags började jag få ont i magen och kräktes. Sedan kunde jag inte träna under onsdag och jag var tvungen att köra ett test innan vi åkte på torsdag, säger Anders, som på grund av det här inte kan utlova någon topplacering i Beitostölens 15-kilometerslopp på lördag.
- Fortfarande idag (läs fredag) känner jag mig hängig och lite yr. Det gick dock bra att åka och förhållanden är bra. Idag var det en snabb bana, menar Södergren.
Och under fredagskvällen var det plusgrader i Beitostölen. Men här finns massor med snö och det är ingen fara för tävlingarna.
- Man vet ju aldrig riktigt vart man står inför en premiär som det här. Men Petter Northug blir farlig, han åkte ju bra även förra helgen, lägger Anders Södergren till.

Öppen tävling
Och visst har Södergren rätt. Det är alltid mycket svårt att tippa öppningstävlingen. Ifjol vann ju till exempel Marcus Hellner för första gången på hemmaplan i Gällivare.
Nu gäller samma distans – 15 kilometer fristil – och Hellner tillhör favoriterna igen.
I Bruksvallarna var det kanadensaren Devon Kershaw som slog alla svenskarna med Johan Olsson som vår bäste. Och Inge Bråtens adepter med Kershaw och unge Alex Harvey i spetsen är farlig, liksom italienare, fransmän och tyskar som alltid åker bra i fristil.
Magnar Dalen kommer med ett finskt lag där Sami Jauhojärvi har imponerat under försäsongen, även om han är en klassisk specialist.
Regerande världscupsegraren Dario Cologna har varit skadad under en längre tid och var osäker till start. Därför kommer han kanske att få svårt att kämpa helt i toppen redan nu.
Ryssarna vet man aldrig riktigt vart man har och de kan överraska.
Men den störste favoriten heter hur som helst Petter Northug.
Sponsorbråk eller inte.
 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...