Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vallningsbilar på rad och norska esset Ingvild Flugstad Östberg. Nu finns möjlighet för besökare, att i samband med Svenska Skidspelen, gå på guidade visningar, nära de aktiva. FOTO: Ulf Palm.
Vallningsbilar på rad och norska esset Ingvild Flugstad Östberg. Nu finns möjlighet för besökare, att i samband med Svenska Skidspelen, gå på guidade visningar, nära de aktiva. FOTO: Ulf Palm.

Specialguidningar och skidskytte på Svenska Skidspelen

Specialguidningar, med möjligt för intresserad publik att komma riktigt nära skidåkarna. Det är ett nytt koncept som nu lanseras inför årets upplaga av Svenska Skidspelen den 16-17 mars.
Dessutom förbereder skidspelsarrangörerna en rejäl skidskyttefest.

I samband med många motortävlingar har publiken fått en inblick hur det ser ut i depåerna. Ofta har publiken kommit nära förarna innan tävlingarna. I skidsammanhang, speciellt i samband med världscup och mästerskap, har vallnings- och uppladdningsområdet upplevs som något mystiskt, tillslutet och spännande.

Men inför årets upplaga av lanserar Svenska Skidspelen ett unikt koncept med behind the scens-rundvandringar.

Svenska Skidspelen lanserar nu ett antal specialpaket med både entré och rundvandringar i de områden som normalt inte är tillgängliga för publiken.

Det blir besök i vallaområdet där olika nationernas vallningslastbilar är uppställda. Deltagarna i rundvandringen kommer att få en inblick hur de aktiva förbereder sig inför loppet.

I rundturen ingår också et besök till andra funktioner, som betyder mycket för arrangemanget. Bland annat för OB-bussen, som är så viktig för tv-sändningarna.

– Jag tror inte någon annan världscuparrangör erbjuder liknande visningar för publiken. Detta är ett sätt för oss att öppna upp arrangemanget och bidra till att göra längdskidsporten mer attraktivt för allmänheten, säger Jimmy Birklin, VD för Svenska Skidspelen.

I ett första skede planeras två behind the scens-rundvandringar per tävlingsdag. Varje rundtur innehåller tio-talet deltagare.

Skidskyttefest
Samtidigt som årets upplaga av Svenska Skidspelen, avgörs sista helgen av VM i skidskytte i Östersund. En folkfest som likt skidspelen även engagerar till folkfest. Arrangörerna för Svenska Skidspelen planerar för en skidskyttefest på Lugnet – parallellt med världscuptävlingarna.

Förebilden är sommarens VM-fotbollsfester, där tusentals personer samlades vid storbildsskärmar, för att se Sveriges matcher.

Skidskyttetävlingarna i Östersund kommer att visas på storbildsskärmar som finns på Lugnets skidarena och i skidspelsrestaurangen, som finns i sporthallen.

– Vår ambition är att skapa liknande fester framför skärmarna som fanns i somras. Poängen är att starttiderna för tävlingarna gör att publiken kan se både skidskyttet från Östersund och tävlingarna i Falun. Därmed kan det bli en extra rolig total upplevelse att besöka Svenska Skidspelen, säger Jimmy Birklin.

 

Siste nyheter

Anton Karlsson närmast före sambon Elin Mohlin och Britta Johansson Norgren på Lager 157 Ski Teams senaste läger i Torsby. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Anton på väg mot sin efterlängtade comeback

I december opererade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, sig för diskbråck. Han missade hela Ski Classics-säsongen men kunde se sin lagkompisar rada upp starka prestationer. Nu är Anton på väg tillba...
230 rullskidåkare från 20 länder deltog på  Virtual Alliansloppet i helgen. FOTO: Alliansloppet.

Thyli snabbast på Virtual Alliansloppet

Andra deltävlingen av Virtual World Classic Tour, Virtual Alliansloppet, genomfördes i helgen. 230 rullskidåkare från 20 länder deltog. Snabbast var norrmannen Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet. Thyli...
Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...