Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ida Ingemarsdotter har haft en bra träningssommar. Den gångna veckan blev det skidåkning på snö i Torsby Ski Tunnel. Snart väntar Alliansloppet på rullskidor. FOTO: Johan Trygg.
Ida Ingemarsdotter har haft en bra träningssommar. Den gångna veckan blev det skidåkning på snö i Torsby Ski Tunnel. Snart väntar Alliansloppet på rullskidor. FOTO: Johan Trygg.

Sprint-Ida utmanar långloppsspecialisterna

Om knappt två veckor är det dags för Alliansloppet i Trollhättan.
48 kilometer stakning på rullskidor står på programmet och den svenska sprintdrottningen Ida Ingemarsdotter ska försöka utmana långloppsspecialisterna.
– Blir lite spännade och ska bli kul att se om man hänger med de här långloppsåkarna. Jag tror nog jag ska kunna utmana dom en bit i alla fall. Vi får se hur långt det räcker, säger Ida.

Längd.se träffar Ida under landslagets träningsläger i Torsby. Det är pressträff och det full fart med intervjuer för de landslagsstjärnorna.
Ida har haft en bra träningssommar som är kryddade med en del tävlingar i andra delen av sommaren.

– Det har flutit på rätt bra tycker jag. Jag har gjort det jag ska göra. Jag brukar hålla försommaren rätt tävlingsfri och sedan göra några tävlingar i augusti, berättar Ida.

Precis innan lägret var hon i Norge och deltog i Blinkfestivalen i Sandnes. Tävlingarna där startade med Lysebotn Opp, 7,5 kilometers stigning med nästan 700 meters stigning. Sedan följde 10 kilometer masstart och en sprint. Både i masstarten och sprinten var Ida med allra längst fram.
Ida var trea precis bakom Maiken Caspersen Falla och Celine Brun-Lie. På sprintloppet blev Ida tvåa när hon passerades precis på mållinjen av Barbro Kvåle.

– Det var tight och många om budet och lite småhalt på asfalten. Men rullskidor är en sak och skidor en annan, berättade Ingemarsdotter.

Du är inte rädd för skaderisken på rullskidor?
– Jag tycker det går ganska bra och vi tävlar inte på tävlingshjul i Norge. Så det blir inte dom hastigheterna som på tävlingsrull.

– Det var väldigt vacker och fint där och en härlig träningsmiljö. Dit åker jag gärna igen, säger Ida.

I vintras hade Ida ett mycket fint VM. Tre gånger silver på sprint, sprintstafett och stafett. På VM i Holmenkollen 2011 blev det ju också stafettsilver och det härliga guldet med Charlotte Kalla i sprintstafetten.

På två VM i rad har den 28-årige Åsarnaåkaren verkligen lyckats med formtoppningen.

Hur kommer det sig att du är så bra på att pricka formen?
– Jag har väl både haft tur och flyt att kunna göra de förberedelser jag vill inför mästerskapen. På så sätt har jag lyckats komma i form. Sen är det väl alltid saker som spelar in. Ibland kanske man har flyt under tävlingen också så man kommer dit man vill komma.

ida_emma_tunneln.jpg
Ida ångar på före klubbkompisen Emma Wikén under landslagets läger i Torsby. FOTO: Johan Trygg.

Innebär det här att du känner dig trygg nu inför kommande mästerskap?
– Ja, jag har ju ett upplägg jag följer. Sen är det väl så att man inför varje år skruvar lite på det där och ändrar på lite småsaker för att komma vidare.

Hur ofta tänker du på OS så här års?
– Jag tänker inte på OS speciellt ofta. Jag försöker vara här och nu och OS är så pass långt borta och det kan hända så mycket på vägen. Visst finns det i baktankarna ibland men det är dumt att slösa energi på något som är ett halvår bort.

– Jag har ju varit där och åkt banorna och vet lite vad jag tror kommer att vara viktigt i samband med tävlingarna där, menar Ida och fortsätter;

– Sen gäller det att göra en bra plan för att förberedd att tävla på hög höjd. Är man acklimatiserad och redo ska det inte vara några problem.

Det är en lite annorlunda sprintbana där i Sotji. Påverkar det träningen något?
– Man har tagit med vissa saker, att det är ett förhållandevis kort upplopp. Men man ska inte stirra sig blind på hur banan ser ut. Till syvende och sist är det den som har bäst dagsform och hittat bäst material som vinner.

Till sist. Vad har varit roligast i sommar?
– Jag har varit på en väns bröllop och det tyckte jag var riktigt roligt och trevligt.

Siste nyheter

Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...