Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Staffan Larsson och Toni Kinnunen siktar på att åka Nattvasan snabbare än när Staffan vann Vasaloppet 1999. FOTO: Aktiv Sport.

Staffan Larsson och Toni Kinnunen siktar på att åka Nattvasan snabbare än när Staffan vann Vasaloppet 1999. FOTO: Aktiv Sport.

Staffan siktar på att slå sin segertid från Vasaloppet 1999

1500 skidåkare är anmälda till premiärloppet av Nattvasan med start fredag 3 mars. En av dessa är Vasaloppsvinnaren från 1999 - Staffan Larsson.
I par med kompisen Toni Kinnunen ska Staffan försöka åka snabbare än när han vann Vasaloppet.

Staffan är väl mest känd för tre saker: Segern i Vasaloppet 1999, andraplatsen året innan när Peter Göransson han upp honom i ledning precis innan mål. Samt förstås från loppet 1994 när han stakade hela distansen på grund av en knäskada. Staffan blev då femma efter att ha varit i ledningen länge. Staffan var med andra ord långt före sin tid med sin stakning 1994.

Men faktum är att Staffan var en mycket duktig skejtåkare innan knäskadan. På meritlistan finns ett silver från SM-femmilen 1993. Vann loppet då gjorde Torgny Mogren, världsmästare på distansen samma år och trea var Christer Majbäck.

– Jag gillar fristil och har sagt att när det återigen blir fristil i Vasaloppsspåret så ska jag göra ”comeback”, säger Staffan.

Och målet är att i parloppet Nattvasan åka snabbare än vid segern 1999, då Staffan vann på 4.31.37.

– Om skidföret är bra i alla fall. Åtminstone mindre än en timme efter min snabbaste tid 3.38.57 (från loppet när Staffan var tvåa 1998), säger Staffan.

– Jag har alltid tyckt att Vasalöparna som kämpar en hel dag i Vasaloppsspåret gör en fantastisk prestation och får en otrolig upplevelse då de når målet i mörker. Har tänkt att det får jag ”tyvärr” aldrig uppleva, men i Nattvasan får jag nu i alla fall gå i mål i mörker, fortsätter Staffan.

Staffan åker Nattvasan som Team Aktiv Sport tillsammans med vältränade kompisen Toni Kinnunen.

– Vi ser Nattvasan som en kul grej och även en morot för att träna lite mer än jag gjort de senaste tolv åren efter min skidkarriär. Vi tar det absolut inte som någon tävling, men något mål är ju kul att ha ändå…

Senaste nyheterna

Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...
Therese Johaug vann klart i jaktstartsloppet i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Resultat Ruka 10 km fri stil jaktstart

Therese Johaug vann jaktstartsloppet i Ruka 47 sekunder före Tatiana Sorina, Ryssland. Ebba Andersson trea 48,6 sekunder efter Johaug och Frida Karlsson fyra drygt två sekunder där bakom.