Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Är stakning ett hot eller framtiden för längdåkningen? På bilder drar Petter Eliassen klungan under La Diagonela 2015. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Är stakning ett hot eller framtiden för längdåkningen? På bilder drar Petter Eliassen klungan under La Diagonela 2015. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Stakning - hot eller framtid?

Ovanstående rubrik är också rubriken på ett debattinlägg av Teemu Virtanen på Visma Ski Classics hemsida häromdagen.
Finländaren Virtanen har pratat med åkare och ledare i långloppseliten och lägger också fram egna funderingar i ämnet.

När FIS (Internationella skidförbundet) nyligen meddelade att en ny regel gällande stavlängd införts var reaktionerna stora, inte minst bland långloppsåkarna. Det är ju framförallt i långloppen som användandet av längre stavar utvecklats mest.

Teemu Virtanen, tidigare världsrekordhållare på 24 timmars skidåkning, har som sagt skrivit en intressant artikel i ämnet och pratat med flera åkare och ledare med lång erfarenhet inom längdåkning.

Virtanen har pratat med dubble Vasaloppsvinnaren John Kristian Dahl som inte är förtjust i den nya regeln. Johan Kristian tror inte hellar att regeln kommer att stoppa utvecklingen. Dahl tycker också att stakningen har gjort sporten mer spännande.

– Min mening är att stakning kontra att gå med fästvalla i ett världscuplopp har fört in en ny dimension till sporten. Det blir mer intressant att titta när några bara stakar och några åker med fästvalla. Som det var i Toblach i vintras, säger Dahl.

John Kristian menar att utvecklingen av världscuploppen numera avgörs på korta slingor nära stadion för att de ska vara lättare att tv-sända. John Kristian vill hellre se att traditionella långa banor gör comeback. Så som Holmenkollens femmil på två långa varv.

– FIS regelbok om banor skulle brännas upp och glömmas bort för alltid, är ord och inga visor från Vasaloppsvinnare Dahl.

Toni Roponen som är tränare för Matti Heikkinen och Riitta-Liisa Roponen vill också se hårdare och längre banor på världscuptävlingarna:

– Ingen kommer att staka i Lahtis i vinter. Att göra banorna hårdare är lösningen. Längdåkning är en TV-sport och genom att lägga till fler kameror på banorna så kan man lätt förlänga slingorna. Det behöver inte bara runt stadion framför en publik, säger Roponen.

Att ha regler för stavlängden tror inte Roponen är lösningen för att behålla klassisk teknik. Han har en annan syn på saken.

– Jag är ganska säker på att kortare stavar kommer öka skejtandet i klassiska lopp snarare än lösa problemet. Jag är starkt för hårdare kontroll och hårdare straff när någon skejtar, säger Roponen.

Teamchefen för nya svenska långloppslaget Team Serneke, Martin Holmstrand skrev här på Längd.se en debattartikel när den nya stavregeln på 83 procent från FIS släpptes. Martin uttalar sig också i Virtanens artikel:

– Det här var ett förhastat beslut som kommer ge ödesdigra konsekvenser i praktiken. Ingen tänkte på långlopp när den här regeln diskuterades bakom stängda dörrar. Hur ska detta kunna kontrolleras, säger Holmstrand bland annat.

Visma Ski Classics VD David Nilsson hade ett samtal med chefen för Team LeasePlan, Thomas Alsgaard. Då kom en idé upp enligt följande:
Tänk om det fanns delar på en bana där skejting var tillåten, i kurvor och branta backar där just tjuvskejt varit ett problem.

Läs hela artikeln på Visma Ski Classics sida här.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.