Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Klas Nilsson har haft skadeproblem i sommar men med tiondeplatsen på Klarälvloppet visade han gryende form inför vintern. FOTO: Tony Welam/Klarälvsloppet.

Klas Nilsson har haft skadeproblem i sommar men med tiondeplatsen på Klarälvloppet visade han gryende form inför vintern. FOTO: Tony Welam/Klarälvsloppet.

Stark comeback av Klas Nilsson efter skadebekymmer

Klas Nilsson, Team Curira, blev andre svensk med sin tiondeplats på Klarälvsloppet i söndags.
Ett positivt besked efter en sommar med skadebekymmer.
– För typ en månad sedan hade jag inte stakat på fem veckor, berättar Klas Nilsson.

I våras och i början av sommaren hade Klas problem med en armbåge och mycket av träningen blev skejt både på vårskidåkningen och i början av rullskidträningen. När armbågen blev bättre så var olyckan framme igen.

– Jag bröt jag två revben i juli. Jag fick cykla och köra mycket löpning, även med stavar men jag kunde inte staka, berättar Klas och fortsätter;

– För typ en månad sedan hade jag inte stakat på fem veckor. När vi var på läger i Lycksele 20 augusti var det första gången jag körde ett fartpass på rullskidor. På det lägret hängde jag inte med så bra men nu så kändes det ju bättre.

­– Det här var första riktiga rullskidloppet för mig i år sedan Båstad-Mölle (5 juni) och då var jag i väldigt dålig form. Nu gick det ändå helt okej men jag fick slita på slutet och hade väl inget riktigt så mycket att komma med på upploppet, jag fick släppte lite över bron in mot upploppet.

I mål var Klas tionde man och andre svensk, 37 sekunder bakom vinnaren Max Novak men bara cirka sju sekunder bakom trean Andreas Nygaard. Precis före sig hade Klas ytterligare sex norrmän; Stian Berg, Petter Northug, Stian Hoelgaard, Magnus Vesterheim, Kasper Stadaas och Vetle Thyli.

Hur upplevde du loppet Klas?
– Vi blev lite oroliga ett tag när vi fick höra att de (Haakon Holden och Stian Berg) hade en ledning på 3.40. De ropade nog 30-40 sekunder men det började spridas i klungan att det var 3.40. Jag Stian (Hoelgaard) och Nygaard försökte dra igång någons slags tåg och det tog lite på krafterna.

– Senare fick vi ju en utbrytning som jag och Stian var med i. Det var lite kul men jag blev lite sliten av det. Därefter gick det bitvis ganska lugnt men vi försökte hålla oss långt fram om det skulle hända något. När väl Max Novak gjorde sitt ryck med milen kvar så var det bara Simen Engebretsen Nordli som kunde ansluta och Klas kämpade vidare i klungan med alla norrmän.

– Jag är ganska nöjd med resultatet med tanke på skadeproblemen tidigare i sommar, avslutar Nilsson.

Klas Nilsson drar klungan vid passering över Klarälven på Klarälvsloppet i söndags. I mål var Klas tionde man och andre svensk. FOTO: Tony Welam/Klarälvsloppet.Klas Nilsson drar klungan vid passering över Klarälven på Klarälvsloppet i söndags. I mål var Klas tionde man och andre svensk. FOTO: Tony Welam/Klarälvsloppet.

Senaste nyheterna

På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...