Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Simen Östensen i mitten blir en viktig faktor för nya Team Centric vid lagtempot i Östersund. FOTO: XCTTT.
Simen Östensen i mitten blir en viktig faktor för nya Team Centric vid lagtempot i Östersund. FOTO: XCTTT.

Starka lag till Maxim XC lagtempo

1 december är det dags för den nya tävlingen XCTTT i Östersund. Och det är vassa team som kommer till start.
– Vår idé om ett lagtempo-arrangemang börjar ta form. Startfältet vi nu lanserar lockar några av de mest framgångsrika teamen, med några av de starkaste längdåkarna, säger Nils Marius Otterstad som en av nyckelfigurerna bakom tävlingen.

Tolv lag kommer att vara med i första MAXIM XC-lagtempot och idag presenteras de första sju:
Centric, Leasplan Go, Helsinge Ski Team, Coop Norge, Ski Team Sweden (Svenska skidförbundet), Team United Bakeries samt ett klubblag från IFK Mora SK.

– Sedan lanseringen av tävlingen som sker i samarbete världscupöppningen i skidskytte, har vi haft en god kommunikation med lag , klubbar och Svenska skidförbundet . Vi har haft en dialog med var och en av dem för att säkerställa att de verkligen kommer med starkast tillgängliga lag. De sju lag som vi kan presentera idag understryker detta, säger Nils Marius Otterstad.

Deadline för att rapportera exakt vilka åkare som kommer att köra för varje lager håll öppet till dagen före 1 december. Således får teamen ta ut de åkare som är i form och tillgängliga. Vissa lag har flera åkare att välja på.

– De snackar redan om möjliga startfemmor . Det är helt klart att detta kommer att bli en intressant upplägg när man ser till vilka åkare teamen har och hur de kan utnyttja varandra. Detta blir en riktigt hård tävling, säger Mathias Fredriksson, som står för en del av organisationskommittén.

Fredriksson bedömning av lagen som de ser ut idag med kommentarer:

Team Centric
Anders Aukland, Jörgen Aukland, Jens Eriksson, Jerry Ahrlin, Simen Östensen
– En bra blandning av norskt och svenskt som också har några jordvarvs rutin på hur man taktiskt ska lägga upp ett lopp. Åkare som alltid är med i de stora loppen.

Team Lease Plan Go
Jörgen Brink, Kjetil H. Dammen, Audun Laugaland, Christoffer Callesen, Thomas Henriksen, Thomas Alsgaard (reserv), Anders Södergren.
– På pappret ett av de starkaste lagen i dag. Jörgen Brink är en taktiker som tillsammans med Alsgaard och Södergren förmodligen blir de tre som bär lagets tider.

IFK Mora SK
Emil Jönssons klubb.
– Behöver inte sägas så mycket mer för här finns lång vinnartradition. Mora är den förening som först hörde av sig själv och ville vara med. Här får vi en intressant jämförelse om hur en traditionell förening står sig mot de kommersiella teamen.

Helsinge Ski Team
Daniel Richardsson, Fredrik Jonsson, Anders Högberg, Lars Ljung, Fredrik Byström – Har vi många duktiga åkare som mycket troligt först hoppas på en plats i det svenska landslaget som samma helg tävlar i världscupen i finska Kuusamo. De som inte tävlar där är säkert sugna på att få tävlingstimmar i kroppen.

Team Coop
Petter Northug, Oskar Svärd, Jimmie Johnsson, Lukas Bauer, Morten Eide Pedersen, Nicola Morandini
Roger Aa Djupvik, Espen Harald Bjerke, Bill Impola.
– Kommer Peter så ... ja då invaderas Östersund av hela Meråker. Övriga namn talar för sig själv själv. Får nog ser sig som favoriter och utmanade av alla andra.

Team United Bakeries
Johan Kjölstad, Chris Andre Jespersen, John Kristian Dahl, Tore Björset Berdal.
– Intressant lag som bygger för framtida storsegrar. Stark teampartner i ryggen som garanterat kommer att leverera den optimalt material till samtliga fem åkare.

Ski Team Sweden
– Svenska skidförbundets eget lag. Ungefär som med IFK Mora men här får kommersiella teamen se sig utmanade av en hel nation. Kommer att ha publiken på stadion med sig och bäras uppför backarna. Här kan många blivande OS-åkare finnas med.

Världspremiären av MAXIM XC lagtempo sker 1 december på skidstadion i Östersund och hålls i samband med världscuppremiären i skidskytte.
En perfekt start på en av de mest utmanande vintersäsongerna i år där de olympiska spelen i Sotji är det stora målet men där allt verkar börja i Östersund.

Tävlingen direktsänds på TV4 i Sverige och TV2 i Norge.

FAKTA Maxim XC Team Time Trial 1 december 2013

En skidtävling där deltagarna är professionellt team som tävlar mot klockan. Tävlingsformen är inspirerad av lagtempo i cykel känt från cykellopp som Tour de France, där lag tävlar mot varandra.
I år blir12 professionella team med fem deltagare i varje lag inbjudna att delta i Östersund.

De olika lagen kommer att starta med intervaller på 60 sekunder, och tävlingen går över 12 km i klassisk stil.

Team som startar sent i loppet har naturligtvis fördelen av att veta vilka tider de behöver åka på för att vinna.

Som teammedlem du måste hela tiden vara offensiv och hjälpa fram dina lagkamrater. Vilken taktik ett lag använder för att hålla farten uppe är upp till varje lag och manager. Målet är att hålla så hög fart som möjligt för att få den bästa tiden.

Accelerationer kräver mer ansträngning då det är önskvärt att ha en jämn fart men det är som sagt beroende på lagets taktik och hur de kompletterar varandra inom teamet.

Lagets tid är baserad på den tredje lagmedlemmens målgång. Detta betyder att ett lag kan offra två löpare under loppet om de inte håller jämna steg hela vägen.

Huvudprincipen är att laget är starkare än den starkaste skidåkare i tävlingen. Laget måste samarbeta utifrån sina individuella färdigheter och samarbet i grupp. Laget som lyckas maximera varandras styrkor bäst blir vinnare.

Tävlingen arrangeras i klassisk stil  av Östersunds VM-organisation i skidskytte.

Mer info:
www.xcttt.com

Siste nyheter

Alfred Buskqvist vann SM på rullskidor i Lidköping. FOTO: Instagram Alfred Buskqvist.

Buskqvist och Olsson svenska mästare i Lidköping

Det blev klara svenska mästare när SM på rullskidor i fri stil avgjordes i Lidköping på söndagen. Alfred Buskqvist, IK Stern vann H 21 med 25,1 sekunder före Axel Bergsten, IFK Skövde SK. I D 21 vann ...
stafett_blink

Sju lag åker Blink Team Classic under 12 timmar

Under söndagen så avslutas Skifestivalen Blink i Norge med Blink Team Classic. Sju team tävlar om att åka så långt som möjligt på 12 timmar. Lagen består av två herrar och en dam. Tävlingen startade 0...
logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...