Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar.
– Vi har precis lämnat en väldigt lyckad säsong bakom oss och drar snart igång träningssäsongen inför nästa där OS såklart är det största målet, säger landslagets huvudtränare Johannes Lukas i ett pressmeddelande från skidskytteförbundet.

Inför den just avslutade säsongen hade Stina Nilsson en så kallad utvecklingsplats i skidskyttelandslaget sedan hon bytte idrott från längdskidor till skidskytte. Nu inför OS-säsongen har Stina tagit en ordinarie plats.

Skidskyttesäsongen 2020/21 går till historien på flera sätt. Dels så var det en säsong som präglades av coronapandemin, men den var dessutom den bästa säsongen resultatmässigt för svenskt skidskytte någonsin. Med sammanlagt 31 pallplatser, sex VM-medaljer och en Staffettcupseger så har den nyligen avslutande säsongen definitivt skrivit in sig i svenskt skidskyttes historia.

Efter en rekordbra säsong är det nu dags att ladda om inför en ny säsong, där OS i Peking är det stora målet. I den svenska landslagstrupp som tagits ut inför säsongen 2021/22 finns sammanlagt 14 aktiva med, varav tre har tilldelats en utvecklingsplats i A-laget.

– Vi går in i ett spännande år med OS som höjdpunkt. Inom A-laget sker det inte så stora förändringar förutom att vi utökat truppen med två aktiva. Vi kommer bygga vidare på verksamheten likt förra året med mycket träning i Östersund, men målet är också att genomföra läger på höghöjd som förberedelser inför OS, säger Anna-Maria Uustialo, sportchef på svenska Skidskytteförbundet.

Ansvariga tränare för A-landslaget är likt tidigare säsong Johannes Lukas, Mattias Nilsson, Johan Hagström och Jean-Marc Chabloz.

– Vi har precis lämnat en väldigt lyckad säsong bakom oss och drar snart igång träningssäsongen inför nästa där OS såklart är det största målet. Truppen liknar till stora delar förra årets och det känns tryggt att kunna fortsätta jobba framåt och utvecklas med det starka svenska landslag vi har, säger Johannes Lukas, huvudtränare för det svenska landslaget.

– Det känns otroligt kul att få starta upp en ny säsong och denna ska bli extra speciell då OS är det stora målet! Jag har med mig en oerhört bra känsla från säsongen som var och ser väldigt mycket fram emot att lägga ner jobbet som krävs in mot nästa. Vi har hela laget visat att vi utvecklats och jag tror att alla vill ta ytterligare kliv inför nästa säsong. Där kommer det starka och kunniga teamet vi har omkring oss se till att göra det möjligt, säger Elvira Öberg inför den kommande säsongen.

I Team Autoexperten, där yngre talanger som matchas mot att kliva in i A-laget tar plats och som tidigare gick under namnet Utvecklingslandslaget, finns sammanlagt 13 aktiva med inför säsongen 2021/22.

– Team Autoexperten är en mer långsiktig satsning där vi har både har juniorer och yngre seniorer med i laget. Några av de aktiva i detta lag är också är en del av Olympisk Offensiv och har då lite extra stötning med hjälp av SOK, säger Anna-Maria Uusitalo.

Ansvariga tränare för Team Autoexperten är Jonas Johansson och Erika Oskarsson.

A-landslag 2021/22
Hanna Öberg, Piteå Skidskytteklubb
Linn Persson, SK Bore
Elvira Öberg, Piteå Skidskytteklubb
Mona Brorsson, Finnskoga IF
Johanna Skottheim, Lima SKG
Anna Magnusson, Piteå Skidskytteklubb
Stina Nilsson, Lima SKG
Sebastian Samuelsson, I21 IF
Jesper Nelin, Piteå Skidskytteklubb
Martin Ponsiluoma, Tullus SG
Peppe Femling, Piteå Skidskytteklubb

A-landslag utveckling 2021/22
Malte Stefansson, Oxbergs IF
Tilda Johansson, Anundsjö SKF
Oskar Brandt, I2 IF

Team Autoexperten 2021/22
Annie Lind, Finnskoga IF
Anna Hedström, I21 IF
Nicolina Lindqvist, Biathlon Östersund
Sara Andersson, Mora Biathlon
Ella Halvarsson, Biathlon Östersund
Erika Österman, Häverödals SK
Henning Sjökvist, Biathlon Östersund
Viktor Brandt, I2 IF
Erik Larsson, Mora Biathlon
Oscar Andersson, Älvdalens SKG
Anton Ivarsson, Tullus SG
Emanuel Westberg, Tullus SG
Alfred Eriksson, Dala-Järna IK

I tillägg till dessa två landslag kommer det att finnas en grupp med aktiva på skidskytteuniversitetet i Östersund, som kommer att presenteras inom kort.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...