Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

En förtvivlad Therese Johaug på norska skidförbundets presskonferens vid lunchtid idag. FOTO: Från SVT:s webbsänding av presskonferensen.

En förtvivlad Therese Johaug på norska skidförbundets presskonferens vid lunchtid idag. FOTO: Från SVT:s webbsänding av presskonferensen.

Storgråtande Therese Johaug på presskonferens

En mycket ledsen Therese Johaug klev in på norska skidförbundets presskonferens kvart över tolv.
– Jag är förtvivlad och förbannad, sa Johaug och slog sedan näven i bordet och fortsatte:
– Jag är oskyldig!
Ansvaret la hon på landslagsläkaren Fredrik S. Bendiksen. Landslagsläkaren tog på sig fulla ansvaret och har nu också avgått från sitt uppdrag som landslagsläkare.
Uppdaterad.

– Att bli beskylld för ett positivt dopningsprov är en aktivs värsta mardröm. Men jag ska kämpa och ge allt för att visa att jag är oskyldig, sa Joahug också på norska skidförbundets presskonferens.

Johaug fortsatte:
– Situationen är helt obeskrivlig. Jag kan inte med ord beskriva hur jävligt jag mår. Men jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken. Det har varit en vanvettig belastning för mig att hålla inne med det här. Det här har varit den värsta veckan i mitt liv.

Johaug berättade vidare att hon fick en kräm av landslagsläkaren sedan hon fått kraftiga brännsår på underläppen under ett läger i Italien.

– Jag fick stora öppna sår och hade väldigt ont. Det var en stort smärta. Det sprack och jag var tvungen att använda en servett för att stoppa blödningen. Jag väntade då tills Fredrik (landslagsläkaren) kom ner för att se vad vi skulle göra med den akuta situationen med mina läppar.

Therese berättade hur landslagsläkaren inte hade med den salva han ville använda och att han gick på ett lokalt apotek på plats i Italien och skaffade två olika salvor.

När den första inte gav någon effekt testades den andra.

– Jag frågade då om krämen stod på dopningslistan och han sa nej och jag trodde till hundra procent på det. Jag vet att jag har mitt ansvar för det jag stoppar i min kropp och jag tog det ansvaret genom att fråga min läkare som är expert, berättade Johaug.

16 september blev Johaug testad hemma i Oslo. Förra veckan kom provsvaret från Antidopning Norge.

– Det var det tyngsta beskedet i hela mitt liv. Jag kom i chock, sa Johaug.

Läkaren Bendiksen tar på sig allt ansvar för det som hänt och sa så här på presskonferensen:
– Therese har gjort vad hon kan för att försäkra sig om att det inte var emot dopingreglerna. Det är mitt fel att hon använt krämen. Hon frågade om den var okej att använda och jag svara den kan du använda i  5-10 dagar eller till besvären är borta. Jag registrerade inte att den innehöll ett förbjudet preparat.

– Enligt mig är Therese helt oskyldig i denna situation. Det är helt och hållet mitt fel och jag bär fullt ansvar, fortsatte Bendiksen som nu lämnar nu sitt uppdrag som landslagsläkare med omedelbar verkan.

Salvan Johaug använt heter Trofodermin och innehåller Clostebol är en svagare typ av anabol steroid.

Nu återstår att se hur Antidopning Norge kommer att behandla den här saken.

När man hör och ser en förtvivlad Therese Johaug på presskonferensen så har man  svårt att se att det skulle vara någon medveten doping. Men Clostebol är som sagt en anabol steroid och Johaug har fastnat i en kontroll. Att norsk längdåknings medicinska expertis har misslyckats står helt klart efter denna händelse och de tidigare kring behandling med astmamediciner.

Det är ju enkelt att "googla" fram Trofodermin och innehållet Clostebol och då konstatera att det innehåller syntestisk anabol steroid.

Oavsett hur saken utvecklar sig med eventuell avstängning för Johaug så är detta är mycket negativt för längdåkningen i stort och för norsk längdåkning i synnerhet.

Senaste nyheterna

Tatiana Sorina tvåa, Therese Johaug etta och Ebba Andersson trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Johaug klar vinnare – Ebba Andersson trea

En krasch i slutet på jaktstartsloppet förstörde för Linn Svahn och Maja Dahlqvist i slutet på jaktstartsloppet i Ruka. Ebba Andersson och Frida Karlsson stod på benen men rådde inte på ryskan Sorina ...
Therese Johaug vann klart i jaktstartsloppet i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen. Bildbyrån.

Resultat Ruka 10 km fri stil jaktstart

Therese Johaug vann jaktstartsloppet i Ruka 47 sekunder före Tatiana Sorina, Ryssland. Ebba Andersson trea 48,6 sekunder efter Johaug och Frida Karlsson fyra drygt två sekunder där bakom.